fbpx Четири ползи от корпоративната социална отговорност за бизнесите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Четири ползи от корпоративната социална отговорност за бизнесите

Всеки бизнес е част от общността, на която предоставя услугите си. Освен че създават работни места и благосъстояние, компаниите могат да бъдат и сила за доброто в обществото, като насърчават положителни социални и екологични промени.

По света правителствата и социалните институции се борят да запазят доверието на хората. Според японския технологичен гигант Brother, който активно подпомага каузи, свързани с ценностите на компанията, това разкрива възможност пред бизнесите да прегърнат очакванията на общностите за социална цел и позитивна промяна, и да поемат водеща роля по въпросите, важни за техните клиенти.

Изследванията показват, че активностите, свързани с Корпоративна социална отговорност (КСО), не са просто имиджов инструмент и че да имаш положително влияние върху обществото може да подпомогне растежа на бизнеса толкова, колкото и бизнес инициативите.

Brother очертава няколко ползи за бизнеса от КСО:

1. Подобряване на репутацията

Има доказана връзка между КСО дейностите на компанията и нейната репутация. На най-базовото ниво, потребителят, който има избор между двама потенциални доставчици, ще предпочете този, на чиято репутация се доверява повече.

На силно конкурентните пазари Корпоративната социална отговорност е основен разграничител, тъй като клиентите са склонни да изберат компаниите, чиято позиция по отношение на социалната отговорност е в съответствие с техните основни ценности и предпочитания. Всъщност 90% от потребителите казват, че са готови да вземат решение за покупка на база на това коя марка се застъпва за проблем, който ги интересува.3

2. КСО подобрява наемането, задържането и продуктивността на служителите

Проучване показва, че ефективните КСО програми подсилват чувството за принадлежност у служителите – като подобряват мотивацията, намаляват нивата на изтощение и водят до по-голяма удовлетвореност от работата и по-висока продуктивност.

Това се отразява във факта, че 64% от милениалите казват, че не работят за бизнеси, които нямат силни КСО политики, а 83% заявяват, че биха били по-лоялни към компания, която им помага да допринасят за решаването на социални и екологични въпроси.

В допълнение, не само че младите хора са по-мотивирани да работят за компании, които имат социална съвест, но и три четвърти споделят, че биха работили за по-малко заплащане, ако техните работодатели са социално отговорни.

3. КСО повишава клиентската лоялност

Залагането на КСО ценности в сърцето на бизнес стратегията повишава потребителската лоялност.7  Според доклад на Statista, 70% от потребителите са съгласни, че са по-лоялни към компаниите, готови да покажат своите корпоративни социални отговорности.

Това е особено важно за пост-пандемичния свят, в който клиентите се ръководят все повече от мотиви извън цената и качеството. Всъщност те не само ще изоставят бизнеси, които не подкрепят техните ценности – те са щастливи да плащат повече на тези, които го правят. 

4. КСО добавя социална и икономическа стойност

Изводът е, че фирмите със силна социална отговорност привличат клиенти, които са по-малко ценово еластични. Казано по-просто, клиентите ще изберат да купуват от по-скъпа марка, която добавя социална стойност, а не от по-евтина, която не го прави.

Изследване на Nielsen разкрива, че почти две трети от потребителите имат желание да заплатят допълнително за продукти и услуги, предлагани от компании, ангажирани с добавянето на социална стойност. Това желание за допълнително заплащане е последователно при всички групи по доходи и представя гледната точка на мнозинството във всички възрастови групи.

Да приемеш корпоративната социална отговорност сериозно

За да се разглеждат КСО дейностите като автентични, те трябва да идват от място на истински ангажимент. Brother поставя корпоративната социална отговорност в сърцето на бизнес философията си.

От 2008 г. Brother подкрепя организацията с нестопанска цел Cool Earth, която подкрепя общностите на дъждовните гори по света, за да опази 27 милиона дървета, съхраняващи над 37 милиона тона въглерод.