fbpx Къде да търсим пасивни кандидати за работа? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Къде да търсим пасивни кандидати за работа?

В предишна статия ви представихме кои са пасивните кандидати за работа (http://www.tbmagazine.net/statia/pasivni-kandidati.html). Сега ще ви насочим към това, как да ги търсите.

Какви са начините за достигане до пасивните кандидати за работа?
Процесът с намирането на качествени пасивни кандидати и превръщането им в активни такива е отнема време и изисква доста усилия. В практиката съществуват различни начини за достигане до добри професионалисти, които не търсят активно работа. Обикновено, когато се заговори за насочено търсене или казано по друг начин – „открадване” на таланти от конкурентни фирми, първата асоциация е с т. нар. „headhunting”. Всеизвестно обаче е, че хедхънтингът е скъпа услуга и поради това към нея се прибягва най-често за мениджърски позиции.
Друг начин за достигане до пасивни кандидати е чрез публикуване на интригуващо съобщение за вакантна позиция в професионални форуми или други подобни места, коитоса често посещавани от специалисти в съответната област. По този начин директно се таргетира кръга от хора, които имат необходимия опит.

Социалните мрежи като LinkedIn, Facebook, Twitter са друг канал, по който могат да бъдат открити специалисти от интересуващия ни бранш

Появяват се и социални платформи, чиято насоченост е изцяло към създаване на мрежи от хора, които препоръчват свои познати за обявени работни позиции и получават възнаграждение за това. Подобна практика съществува и вътре в организациите – служителите биват поощрявани да препоръчват свои познати колеги от други компании, които имат сходен на техния опит. Посещаването на специализирани семинари и конференции, е също начин да се създадат контакти с потенциални бъдещи служители.

Струва ли си да полагаме усилия за привличането на пасивни кандидати?

Отговорът със сигурност е ДА. Насочвайки се към неактивно търсещите, увеличаваме възможността да попаднем на подходящи квалифицирани хора, които в противен случай биха останали неизвестни за нас. При това, ще бъдем единствените (или поне едни от малкото), които са се добрали до тези ценни кадри. Достигането до пасивните кандидати е само първата стъпка в процеса. Освен да осъществим контакт с тях, трябва да успеем да събудим интереса им. Пасивните кандидати почти винаги имат високи очаквания, затова предложението трябва да съдържа интригуващ елемент – по-висока позиция, добър имидж на компанията работодател, значително по-високо възнаграждение от настоящото на кандидата, допълнителни социални придобивки и др. Не винаги обаче материалните бенефити са достатъчно примамливи за човек, който се чувства удовлетворен на работното си място. Често възможностите за развитие, работата по интересен проект и с добри професионалисти, възможността за подобряване на квалификацията, добиването на нови знания, се оказват по-съблазнителни за пасивните кандидати в сравнение с предложението за по-високо възнаграждение.

IT индустрията е една от сферите, в които голяма част от талантливите специалисти спадат именно към категорията пасивни кандидати за работа. Лоялността към работодателя е нещо почти непознато в този бранш.

Предложения, които дават възможност да се добият знания за най-новите технологии, да се работи по предизвикателен проект или да се заеме интересна и отговорна позиция, са мотив за много от IT талантите да сменят една компания с друга.

Търговската сфера е друга, в която привличането на ценни служители от конкурентни фирми, е често прилагана практика. Предвид сложната икономическа обстановка, пасивните кандидати за работа с опит и доказан професионализъм, тепърва ще стават все по-търсени за свободните позиции, които работодателите обявяват. Това, разбира се, далеч не означава, че сред активно търсещите не могат да бъдат открити добри специалисти. Факт е обаче, че част от активно търсещите работа са хора, загубили работните си места и принудени от обстоятелствата, те приемат предложения за работа, които не отговарят напълно на техните желания. В повечето случаи тези служители остават в компанията само докато намерят по-добра възможност за реализация, а всеки работодател знае какво коства започването и въвеждането на един нов служител в организацията. Именно поради това работодателите станаха по-прецизни на „входа” и се стремят да избягват подобни рискове.

Специалистите по подбор на персонал, от своя страна, срещат затруднения с големия брой активни кандидати, чийто опит често не съответства на изискванията за позицията. По тази причина уеб порталите за работа, макар все още най-често използвани, се оказват не най-добре работещият канал за набиране на кандидати. Именно поради това насоченото търсене и препоръчването на пасивни кандидати, ще продължат да се налагат и да стават все по-популярни като начини за достигане до добри специалисти.