fbpx Екипите вече работят отвсякъде - нужни са подходящи дигитални решения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Екипите вече работят отвсякъде - нужни са подходящи дигитални решения

Днес средностатистически всяка една организация използва приблизително 500 приложения, за да управлява бизнеса си, като тези приложения са разпръснати в различни облачни среди. 

75% от клиентите на VMware разчитат на два или повече публични облака, а 40% от тях използват три или повече. Този мултиклауд подход  увеличава скоростта на работа на приложенията и иновациите и позволява на организациите да бъдат много по-гъвкави и устойчиви. Една мулти-облачна среда обаче е много по-разнообразна, сложна и диверсифицирана от всичко, което организациите са управлявали в миналото. Тази сложност често води до компромис между скоростта на работа и управлението на риска, което забавя изпълнението и същевременно увеличава разходите.

„Мултиклауд е новият модел на работа на дигиталните бизнеси през следващите 20 години, докато цели индустрии се преоткриват и трансформират“, коментира Рагу Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware по време на годишна конференция, представяща новостите в света на технологиите и иновациите - VMworld 2021 „Организациите трябва да имат свободата да избират правилния облак въз основа на своите стратегически бизнес цели. Ние сме в уникалната позиция да преведем нашите клиенти от точката, в която се намират в момента, до мястото, където искат да стигнат. Даваме им необходимия тласък, за да ускорят темпа на иновациите в компанията и направляват собствената си съдба в мултиклауд ерата.”

По-рано VMware България беше домакин на кръгла маса за българските медии в рамките на VMworld 2021. Бяха обсъдени предизвикателствата и решенията пред съвременните организации в прехода към дистрибутиран модел на работа или т.нар. „работа отвсякъде“. Ето няколко извода от панелната дискусия.

Преосмисляне на досегашния начин на изграждане на системите за сигурност

С нарастващия брой мобилни и облачни услуги, приложения, IoT и периферни устройства се увеличават и точките за достъп, което налага и разширяване на периметъра, който обхващат системите за сигурност.

Не е изненада, че за 80% от организациите ръстът на обема на работата от вкъщи през 2020 година е довел и до увеличаване на кибератаките.

Джо Багли, главен технически директор на VMware за EMEA сподели: “Възможността служителите да работят отвсякъде ги постави извън традиционните корпоративни защитни стени, а добавените впоследствие решения за сигурност доведоха до уязвимости в ИТ системите и приложенията. Фокусът на ИТ екипите не трябва да е върху  предотвратяването на пробиви на всяка цена, а по-скоро върху вграждането на сигурността навсякъде - в приложенията, мрежата и всичко, което пренася данни.”

Организациите в България трябва да обмислят модел на работа отвсякъде

Повечето компании в България днес приоритизират инструменти за дистанционно взаимодействие между служителите и все още не са започнали да мислят за сложността, която въвежда работният процес отвсякъде - сигурност, поддръжка, свързаност. Работа отвсякъде предоставя като предимства, така и предизвикателства за компании и системните интегратори трябва да разяснят на бизнеса тези две страни.

“Опитът ни показва, че съвременното работно място е крачката към подпомагане на всеки служител и бизнес да постигнат по-висока продуктивност и удобство. Ние се фокусираме върху премахване на границите и повишаване на личната производителност чрез предоставяне на различни технологични решения, интегрирани в организацията и ежедневните операции. Дистрибутираният модел на работа увеличава предизвикателствата пред организациите и води до сложност в техните информационни среди. Системните интегратори като Telelink Business Services Group трябва да опростят тази сложност, а доставчици като VMware трябва да обединят технологичните си решения, които биха могли да се справят с тази сложност.”, коментира Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services Group.

Моделът на работа отвсякъде е новото нормално

Последните 12-18 месеца показват, че служители могат да бъдат продуктивни отвсякъде, затова много компании приемат хибридния модел на работа като новото нормално. Когато глобалните фактори излагат всекидневната оперативна работа на риск, инвестицията в технологичните решения, върху които оперира бизнеса, е ключова.

Диана Стефанова, вицепрезидент „Регионални стратегии за развитие“ във VMware споделя: “Начинът, по който работим, е безвъзвратно променен. Водещите компании вече се убедиха в предимствата на работата отвсякъде. Организациите се стремят да станат изцяло дистрибутирани и да разгърнат пълния потенциал на този модел на работа.“

Пандемията промени начина, по който работим, сътрудничим си и иновираме, но и отвори много нови възможности пред нас. Във VMware вече работи Future of Work програма, която има за цел да отговори на нуждите на служителите и да запази високи нивата на ангажираност и продуктивност. Тя стъпва върху:

- Грижа за служителя, което включва възможност за избор между три модела на работа - традиционен, дистанционен или хибриден, допълнителни  почивни дни, инициативи и придобивки с фокус върху физическото и менталното здраве на служителите и други;

- Редизайн на офисните пространства и превръщането им от традиционно фиксирани работни места в специално създадени зони за колаборация;

- Подсигуряване на бърз и защитен достъп до необходимия набор от инструменти и приложения за работа.

Друго много голямо предимство на отдалечения модел на работа е възможността за привличане на талант от цял свят.