fbpx За кон или за нещо друго… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

За кон или за нещо друго…

Този виц е доста стар, но е време да си го припомним – как един държавен чиновник не спазвал закона, защото бил „за кон“, а не за хората… Стар и даже не е смешен!

Но наистина е време да си го припомним, и ще ви кажа защо точно сега!

В еуфорията на 90-те години, когато международните компании плахо започнаха да правят инвестиционни планове за България, беше важно тук да има достатъчно работна сила и пазарна ниша. И възможности за приватизация. Имаше ги в изобилие.

След това дойде правителството на Царя, внесе спокойствие в бизнеса и за инвеститорите най-важното станаха ниските данъци и евтината работна ръка. И тях ги имаше, въпреки, че не успяхме добре да ги представим в чужбина и някак си това си остана непознатата тайна за Българя пред света. Ниските данъци и досега ги има, но те вече не са толкова атрактивни, колкото последователността в политиките на държавата.

Който и инвеститор само да чуе, че в България има пети избори за парламент в рамките на две години, косите му настръхват и тегли голяма черта с дебел фулмастер върху всякакви инвестиционни планове тук. Защото вече нищо не е по-важно от законите. Да не се пипат, да не се докосват дори…

И да са за хората, особено за инвеститорите, защото пък те дават добра работа, доходи и още по-добър живот именно на тези хора. На българите.