fbpx Най-големият телепорт у нас "Плана" захранва 100 млн. семейства по света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Най-големият телепорт у нас "Плана" захранва 100 млн. семейства по света

Най-големият телепорт у нас "Плана" захранва 100 млн. семейства по света

Днес се навършват 40 години от излъчването на първия в България сигнал към спътник в космоса. Поводът е бил откриването на международната  „Универсиада 77“ на 17 август 1977 година. Церемонията се предава пряко към космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки „Шипка“, сега с името „Плана“. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

 

Историята

Първата поставена предавателна сателитна антена в България е с диаметър 12 м, тежи 60 тона и е изработена от дуралуминий и стомана. За да издържи антената на покрива, в последния етаж на станцията има вградена 20 тона арматура.

Мястото е избирано 2 години, за да отговаря на 52 изисквания за изграждане на сателитна станция. През 1973 г. между с. Кондофрей /Радомирско/ и с. Плана избират Плана – по-близо до София и по-добре защитено от смущения. („Плана“ на латински означава равна местност). Това е мястото с 225 слънчеви дни в годината, които метеоролозите наричат „валежна сянка“, но през зимата, обаче, температурите падат до -29 градуса. Поради добрите метереологични условия, на това място по време на Втората световна война е имало идея да бъде построена почивна база за висши нацистки офицери.

Станцията е построена като част от международната система за спътникови връзки „Интерспутник“, като в началото се е наричала Земна станция за космически връзки „Шипка“.
Целият капацитет на съоръжението в началото е бил една телевизионна програма и 8 телефонни канала. Оттук е минавал и „червеният телефон“ София – Москва. Персоналът по това време е бил 37 човека.

В началото антената не е имала отопление и се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати – дежурните са спирали излъчване и са влизали в антената, за да изгребат натрупан сняг. През това време международните телефонни връзки са прекъсвали…

За да постигнат необходимото усилване на приемане на антената, на два пъти в седмицата на станцията се доставя течен азот, в който са „потапяни“ приемните усилватели.

Първоначално антената е работила със спътници „Молния“ на елептична орбита – 4 спътника през 6 часа се появяват на хоризонта. Поради тази причина антената е монтирана на покрива на станцията. Антената е разработена от руски специалисти през 50-те години на миналия век за радио-релейни връзки чрез кораби – такива антени са били монтирани на кораби между Русия и Куба. 40-годишната антена все още се ползва – миналата година през нея беше излъчен бенефисният мач „50 години Стоичков“ от стадион „Васил Левски“ до Маями.

 

Мощност

Мощностите на излъчване в края на 70-те години са били 3 000 вата. За сравнение: една микровълнова печка работи с максимум 800 вата… В момента се използват 100 пъти по-ниски мощности поради това, че сателитите са по-чувствителни и сигналът е цифров. И ако в началото е имало една антена, в  момента антените са 50. Тук се намират двете най-големи сателитни антени в България – с диаметър 18,3 м и 70 тона. С тях с директна спътникова връзка може да се покрие над 80% от населената територия на земята. 18-метровата антена има усилване 1 милион пъти по мощност /при 6GHz/.

До 2007 г. голяма част от международния телефонен трафик на България минава през станцията в Плана. В продължение на 20 години целият международен видео обмен /новини, репортажи, събития/ е минавал през Плана. Сателитният канал „БНТ Свят“ стартира излъчване от станцията в Плана, откъдето се излъчва и в момента. Днес наземна станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт,  собственост на VIVACOM. В момента оттук се излъчват над 200 радио и телевизионни програми за Европа, Африка и Азия. От Плана се излъчва и „Виваком ТВ“. От 2014 г. Телепортът  е член на Word Teleport Association, а през 2015 г. става Third Party Teleport на най-големия европейски сателитен оператор Eutelsat.

"Плана" разполага със собствена подстанция, с която могат да бъдат захранени близо 300 домакинства с ел. енергия. Всяко съоръжение е тройно резервирано, а ако случайно спре токът се включва супер мощен корабен двигател с 1800 к.с.

 

 

Facebook коментари