fbpx Как технологиите Wi-Fi 6, WPA3 и 5G ще променят бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как технологиите Wi-Fi 6, WPA3 и 5G ще променят бизнеса

Свързаността и данните са от съществено значение за всеки бизнес. В същото време сигурността и ефективността остават важни области, които подпомагат безпроблемната всекидневна дейност на компаниите.

Докато се подготвяме за следващото поколение клетъчна свързаност, бъдещето на бизнес технологиите и възможностите за бизнеса, които новите разработки ще създадат, остават важни области на интерес от страна на бизнес обществото. Тук на първо място ще споменем WPA3 - най-новия Wi-Fi стандарт за сигурност, който издига сигурността на интернет връзката на ново революционно ниво. 

При наличието на толкова много нови разработки възниква въпросът какво всъщност тези технологии могат да ни предложат? Как работят? И какво влияние ще има тяхното въвеждане върху настоящите и бъдещите нужди на бизнеса?

WPA3 за бизнеса

WPA3 е най-новата и най- важна част от непрекъснато развиващата се програма за сертификация, която има за цел да подобри Wi-Fi стандартите за сигурност. 

WPA3 е най-новата и най- важна част от непрекъснато развиващата се програма за сертификация, която има за цел да подобри Wi-Fi стандартите за сигурност. Тя е от жизненоважно значение за проектирането на Wi-Fi продуктите поради простата причина, че осигурява много по-висока степен на сигурност от предшестващата сертификация WPA2.

WPA3, от друга страна, ще подобри процеса на автентификация, сигурността и устойчивостта на Wi-Fi мрежите, смятат експертите. Бизнесът може да очаква по-последователни контроли за сигурност, с което да създаде по-ясна картина на своята мрежа. Освен това благодарение на WPA3, данните, които се предават безжично през една Wi-Fi мрежа, са защитени – което означава, че достъпът до интернет, дори и публичен, е много по-безопасен, опростен и надежден.

WPA3 ще опрости начина, по който потребителите и предприятията се свързват с интернет ежедневно, особено като се има предвид, че днес натискът да се гарантира достатъчно ниво на сигурност се увеличава с цел да се защитят цифровите активи. WPA3 позволява на ИТ мениджърите да използват инструменти за сигурност и правила за корпоративните Wi-Fi мрежи, включително Wi-Fi 6 мрежи, и да гарантират по-силна автентификация. 

За щастие, предприятията вече могат да надграждат софтуера в настоящите си Wi-Fi мрежи с цел да включват WPA3. Например Wi-Fi CERTIFIED 6 вече изисква най-новото поколение Wi-Fi сигурност, което ще стане задължително през лятото на 2020 г. 

Какви предимства носи Wi-Fi 6 за бизнеса?

От нарастващия брой IoT устройства в офиса до по-сложни мрежови системи, способността да се гарантират високоефективни връзки за осигуряване на Wi-Fi е от основно значение. Напредъкът в Wi-Fi сигурността благодарение на WPA3 ще бъде от полза за всички - от малки и средни до големи предприятия, особено след като те преминат от Wi-Fi 5 към Wi-Fi 6. 

Според експертите, Wi-Fi 6 ще предложи четири пъти по-добра Wi-Fi производителност в гъсто населени или претоварени райони в сравнение с Wi-Fi 5 (802.11ac) и 30% по-висока скорост на мрежата. Потребителите могат да очакват подобрена ефективност на мрежата и по-важното - по-ниска латентност благодарение на следващото поколение множествен достъп с ортогонално честотно разделение (OFDMA), твърдят те. Това позволява точките за достъп да определят централизирано предаването на данни и да разделят честотите, така че данните да могат да бъдат насочвани към и от няколко клиента едновременно. По този начин на практика се осигурява по-широка честотна лента, което позволява осъществяване на повече линии за връзка за точките за достъп, за да комуникират заедно и на свой ред да поддържат допълнително свързани устройства в мрежата.  

Това осъвременяване драстично подобрява достъпа до интернет в пространства и места, където заявките за достъп са голям брой. Това означава също, че Wi-Fi мрежите на открито ще станат много по-надеждни и ще осигурят по-бърз достъп до интернет. Следващото ниво на Wi-Fi протокола ще осигури множество предимства за бизнеса – от предлагането на подобрена сигурност до специфични ползи в конкретни области, като например клиентското изживяване, при което предоставянето на по-бърз Wi-Fi за клиентите води до положително изживяване с марката. На друго ниво Wi-Fi 6 може да поддържа ефективността на бизнеса, като същевременно спомага за намаляване на разходите за мрежата и устройствата, което позволява на фирми от всякакъв мащаб да се възползват от подобрената свързаност.

5G

Въпреки че има известно припокриване на технологиите, използвани от 5G и Wi-Fi 6 - като например MU-MIMO - двете са много различни. 5G е WAN мрежа и е проектирана за клетъчни данни, приложение на IoT и други. Проектирана да промени технологичния пейзаж през следващото десетилетие, като обещава високи скорости и подсилена честотна лента, 5G ще използва съществуващите честоти за мобилни данни по различен начин. Според експертите 5G ще подобри свързаността чрез нов диапазон от по-високи честотни ленти и също така ще предложи значително увеличени скорости за данни и жизнеспособна алтернатива на фиксираната широколентова връзка.

5G ще предостави невероятно ниска латентност и трансфер на големи обеми от данни с висока скорост.

В допълнение, 5G ще предостави невероятно ниска латентност и трансфер на големи обеми от данни с висока скорост. С това ще предложи широк спектър от нови възможности - от създаването на нови продукти, услуги и отрасли, до отдалечено подпомагане на малките предприятия да станат по-продуктивни и по-конкурентоспособни. Новата технология ще продължи също така да подпомага процеса на дигитална трансформация, особено в производствените отрасли и в индустриалните среди. Тази тенденция вече навлиза в частните клетъчни мрежи. 

Някои марки и фирми вече използват най-новите технологии и разработват технологични решения. Такива са например компании в онлайн пространството за пазаруване на дребно. Ocado, търговец на дребно в Обединеното кралство, е увеличил максимално своите собствени платформи, специално проектирани да сортират и изпълняват поръчки в огромен мащаб, които работят в къстъмизирана LTE мрежа. Можем да очакваме частните 5G мрежи да отворят повече възможности като тази, смятат експертите.

Новата 5G технология  ще позволи също така по-лесно и по-бързо внедряване на системи за сигурност и ще бъде от полза за създаването на по-интелигентни градове, свързвайки градската инфраструктура с цел подобряване качеството на живот.

Как ще се оформи по-добра и по-безопасна връзка още утре?

С развитието на различни набори от протоколи и стандарти интернет става по-ефективно и много по-безопасно място, което позволява на предприятията да изградят по-устойчиво бъдеще с всеобхватна свързаност, скорост, мобилност и най-вече с подобрени стандарти за сигурност. 

5G, заедно с Wi-Fi 6, има потенциал да промени начина, по който живеем и работим. Дистанционната работа ще стане по-лесна благодарение на широколентовите свръхбързи услуги и подобрената свързаност, както и сигурността, като в резултат на това балансът между професионалния и личния живот ще се подобри. WPA3 ще осигури по-мощна вградена сигурност, като ще даде на бизнеса спокойствието, че свързаността е по-безопасна и по-стабилна.

По данни от D-Link