fbpx Добре дошли в нашия интернет дом! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добре дошли в нашия интернет дом!

След като четете тези редове, то значи сте в голямото семейство на Интернет и сигурно някои от следващите отговори на въпроси ще са ви полезни.

Защо ни е нужен домейн?
Името на домейна идентифицира уникално вашия уеб сайт в Интернет пространството. Това е името, което хората използват, за да достъпят вашият сайт, като го пишат в полето за адрес на уеб браузера. Името на домейна е вашият адрес в Интернет, на който хората знаят, че могат да намерят информация за вас, вашата компания, продукти, услуги или пък съдържанието, което публикувате.

Какво представлява име на домейн?
Името може да се състои от букви, цифри и тирета. В него не се позволяват специални символи и долно тире. Валидно име на домейн е, например superhosting.bg, super-hosting.bg, a невалидно е super_hosting.bg

Какво значи TLD?
Пълното име на домейна се състои от две основни части - преди и след точката. Преди точката е името, а т.нар. разширение или област е след точката.
Разширението се нарича Top Level Domain или домейн от най-високо ниво. Някой от най-популярните са - .com, .net, .eu, .bg, .org, .biz, .info, .co.uk и др. TLD-тата се управляват от Регистри, които пазят и отговарят за всички имена, регистрирани в съответната област. Регистрите се регулират от ICANN - Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Организацията е създадена през 1998 г. и е основен регулатор на Регистрите.
Компаниите, които управляват определена зона, биват акредитирани от ICANN, като процесът по акредитация включва проверка на най-различни изисквания, с цел гарантиране на правилно функциониране на съответната област.

Как клиентът (браузерът), разбира кой сайт да отвори?

Какво е DNS?
Домейн имената се състоят от букви, цифри и могат да имат тире. По този начин имаме лесно разбираемо и запомнящо се име на нашия уеб сайт или услуга. Компютрите от своя страна "комуникират" помежду си използвайки IP адреси. За да може даден домейн да бъде свързан с IP адреса, на който е разположен, през 1983 г. е създадена DNS - Domane Name System. DNS може да се разглежда, като телефонен указател на Интернет. Чрез нея се разбира дадено име на кой номер (IP адрес) отговоря.

Root сървъри
В света има 13 Root сървъра или по точно 13 IP адрес-а, на които могат да бъдат намерени Root сървърите. Тези сървъри пазят и предоставят информация за адресите, където се намират сървърите на всяко едно TLD.

Как работи DNS?
Вариант 1: Пишем името на домейна/Пращаме мейл->Може да се питат root сървърите, за IP-то на съответното TLD->Пита се сървърът на съответното TLD->Вижда се, кои са сървърите за имена на домейна->Пита се съответният DNS сървър, кой е IP адресът на услугата, която ни интересува->Свързваме се със съответния сървър на IP-то, което сме получили, като отговор;
Вариант 2: Домейнът вече е бил достъпван през вашия Интернет доставчик. Интернет доставчиците запазват/кешират както DNS сървърите за домейна, така и IP-то, което са върнали тези DNS сървъри. В този случай, те директно питат DNS сървърите за IP-то на услугата или предоставят директно IP-то.

Какво е TTL?
За колко време Интернет доставчикът кешира съответното IP или DNS се определя от TTL-а (Time To Live).

Какво е Propagation период?
При смяна на DNS записи или промяна в съответната зона времето, през което тази промяна се отразява се нарича Propagation период или период на опресняване на DNS-ите. Това е период, през който всички DNS сървъри, кеширали DNS записите или IP адреса извършват повторно питане, дали няма промяна. Обикновено той е между 2 и 48 часа.