Ericsson отбелязва 140 години

Ericsson отбелязва 140 години

етикети

На 1 април 1876 г. Ларс Магнус Ериксон отваря своята скромна по размер /едва 13 м2/ работилница за ремонт на телеграфна техника. От това малко пространство обаче израства мултинационална компания, която днес оперира в 180 държави, има близо 115,000 служители и притежава 39,000 патента.

За 140 години идеите, технологиите и хората на Ericsson оказаха изключително влияние и поставиха такива крайъгълни камъни, които промениха изцяло живота на хората, индустриите и обществото като цяло. Ето и ключовите моменти в историята на компанията.

  • 1876 – Основаване на компанията

През 1876 г. Ларс Магнус Ериксон основава Ericsson с дълбоката увереност, че комуникациите задоволяват основна човешка потребност. Като предприемчиви новатори със страст към технологиите, той и съпругата му Хилда работят заедно, за да изградят основите на една компания, която ще стане глобален лидер в телекомуникационните системи и услуги. Само за 5 години компанията вече оперира на различни континенти. Технологичните им иновации също се развиват с бурен темп и към 1923 г. Ericsson внедряват мощност, която обслужва прогресивно разрастващите се телефонни мрежи – т.нар. 500 switch /механична телефонна централа с капацитет от 500 линии/.

  • 1981 – Мобилна телефония

Ericsson пуска първата система за мобилна телефония - NMT (Nordic Mobile Telephony), в Саудитска Арабия през 1981 г. NMT е първата напълно автоматизирана клетъчна телефонна система и стандартите, върху които е изградена, полагат основите за GSM и модерните технологии за мобилни комуникации.

  • 1986 – Първият мобилен интернет

Ericsson работи съвместно с други партньори при разработването на първото поколение мобилен интернет. Наречена Mobitex, това е технология на Ericsson, която осъществява този първи двупосочен безжичен обмен на данни. Mobitex е първата безжична мрежа, която осигурява непрекъснати и безпроблемни безжични push email услуги, които са и първите обществено достъпни безжични услуги за обмен на данни в Северна Америка. И това е само началото на все по-богатата информация и снимки за мобилно разпращане.

  • 1998 – Bluetooth

Когато Ericsson изобретяват Bluetooth през 1994 г. и го пускат на пазара през 1998 г., това дава „свобода“ на устройствата по целия свят. Кръстена на датския крал Харолд „Синия Зъб“ (Bluetooth) Громсън, тази безжична технология става световен стандарт за обмен на данни на малки разстояния. Към 2013 г. са продадени над 2.5 милиарда устройства, оборудвани с Bluetooth технология.

  • 2009 – 4G/Мобилен широколентов достъп

Много преди мобилният телефон да стане вездесъщ, Ericsson способства за създаването на стандарта за 4G комуникации. Не само информация, но и някои от най-вълнуващите и важни изживявания в световен мащаб вече могат да бъдат предавани глобално при впечатляващи скорости. Това дава по-богати и разнообразни изживявания на потребителите независимо къде се намират. Ericsson си сътрудничи с други новатори в създаването на LTE стандарта и пуска първата в света жива LTE мрежа, която с опростени технологии и при по-нисък разход предлага по-бързи скорости и по-голям капацитет.

  • Сега – Technology for Good

Мощта на технологиите има неизчерпаем потенциал за правене на добро за нашата планета. Тъй като много индустрии в момента преживяват пълни трансформации в начина, по който работят и отговарят на нуждите на обществото, модерните технологии все повече се разглеждат като средство за подобряване на ефективността и ефикасността на устойчивото развитие и хуманитарните дейности. Като водещ поддръжник на инициативата Technology for Good (Технологии за добро), Ericsson ежедневно работи в области като климатични промени, бедност, образование, здравеопазване и хуманитарни кризи като бежанци, опазване на мира и реакция при природни бедствия. Партнира си с много организации по целия свят, за да осигури безкрайните ползи от свързаността на цялото население на Земята. Това обхваща и ангажиментa на компанията към Глобалните цели за устойчиво развитие – план от 17 точки за по-добър свят, воден от Обединените нации и приет от 193 правителства. Ericsson дава своя принос не само със сътрудничество и иновации: негови екипи от доброволци работят на терен за реализиране на целите на инициативата на компанията Technology for Good.

  • Бъдещето – 5G

Ericsson движи разработката и развитието на 5G технологиите заедно с партньори и водещи оператори от цял свят. Подобно на предишни преходи към следващо поколение технологии, 5G ще осигури много по-голяма производителност. Това означава впечатляваща гъвкавост, по-ниска консумация на енергия, по-голям капацитет, честотен спектър, сигурност, надеждност и много по-ниска латентност и разходи за устройства. Пълният потенциал на Свързаното общество ще се реализира, когато 5G бъде внедрено и пуснато повсеместно в глобален мащаб, създавайки нови възможности за потребителите, за които не сме и мечтали, нови пазари и радикално нови бизнес модели, много от които включват IoT приложения.

  • Бъдещето – Интелигентен транспорт

Ericsson помага на транспортната индустрия да работи на изцяло нови принципи. Платформата за свързани автомобили е революция за шофьорите в пътуването им и добавя изключителна стойност за производителите на коли. Днес компанията вече участва и в процес, който да позволи свързаните коли да се движат сами. Свързаните автомобили ще се интегрират с обществения транспорт и логистичните системи, за да осигурят по-голяма сигурност, ефективност и устойчивост за пътища, железопътни артерии и градове.

 

Facebook коментари