Нашето име в интернет или какъв домейн на изберем

Нашето име в интернет или какъв домейн на изберем

Както вие си имате име, така и вашият сайт също. Името на домейна ви идентифицира в морето, наречено Интернет . Но и тук, за да сте по-лесно намираеми, е важно да спазите някои правила. Ето някои от тях:

Как да изберем име на домейн?

Важна ли е дължина на името и по-добре ли е да е кратко?

- За съжаление вече повечето кратки имена (3 до 5 символа) в най-популярните зони са заети. Като цяло е хубаво името да е кратко, но също така едно име трябва да е и значещо.

Какво трябва да е името?

- Името на вашия домейн може да е името на вашата компания, вашето име или името на продукт или услуга, който предлагате. Името може и да е уникално, и да не е свързано с нишата, в която вие се развивате. За SEO (Search Engine Optimization) е хубаво в името на домейна да се съдържа ключова дума. От тази гледна точка можете да регистрирате домейн с името на фирмата и един или няколко домейна свързани с ключовите ви думи.

Какво може да съдържа името на домейна?

- Името на домейна може да съдържа букви цифри и тире, като трябва да започва задължително с буква или цифра. Присъствието на тире в името на домейна е спорно. Какво ще съдържа и дали ще има тирета или цифри зависи изцяло от вас. В днешно време хората намират сайтовете, използвайки социални мрежи, търсачки, микроблог системи, в които дори се използват съкратени URL-и. От тази гледна точка може би домейнът novi-detski-obuvki.com да е по-добър (по лесен е за четене) от novidetskiobuvki.com.

Кажи го по телефона!

- Едно не-технологично правило за избор на име е да можете да го кажете по телефона и човекът от среща да ви разбере и да може веднага да го напише в браузера. От тази гледна точка, домейн без тирета е по-добър, защото няма да казвате "novi тире detski тире obuvki". В този конкретен случай може да е удачно да регистрирате и двете имена - с и без тире.

Трябва ли задължително да имам собствен домейн?

- Отговорът на този въпрос е еднозначен - ДА! Регистрирайки име на домейн, вие сте свободен да управлявате различните услуги, които се предлагат - www, Mail, FTP. Дори и да имате само електронна поща, името на домейна ви дава независимост и във всеки един момент може да си направите например блог на собствена инсталация на дадена блог платформа.

Регистрация на домейн

За какъв период мога да регистрирам домейн?

- Минималният период за регистрация на домейн е 12 месеца. Максималния период за регистрация на домейн зависи от избраното TLD. За .com и .net , например е 10 години, а за .eu е 5 години. За какъв период ще го регистрирате зависи изцяло от вас.

Кога трябва да подновя домейна?

- За да не спира вашият сайт, трябва да подновите домейна преди датата на изтичане. След нея, различните регистрати имат различна политика. Например, при .com и .net домейнът може да се поднови на стандартната цена между 14 и 29 дни след изтичането му. След това той преминава в така наречения Redemption Period, при който цената за подновяване е между 15-20 пъти по висока и стига до 340 долара.

Мога ли да сменя името на домейна?

- Веднъж регистрирано името на домейн не може да се отрегистрира.

Собственост на домейна

Когато регистрирате домейн, той все още не е известен на никого в Интернет. Разбира се, вие ще работите за популяризацията му, ще имате email към него и т.н. Той ще става все по-важен за вас. За това е задължително още при регистрацията на домейна да сте сигурни, че той е на ваше име. Домейнът не трябва да е на трето лице или на компанията, която го регистрира. Ако той не е регистриран на ваше име, то вие не сте собственик.

Facebook коментари