fbpx Как да задържим клиентите си след Черния петък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да задържим клиентите си след Черния петък

Водеща снимка
Да

Как да задържим клиентите си след Черния петък

За много онлайн търговци периодът на Черния петък и Киберпонеделник е свързан с огромно натоварване, но и с възможност за несравнимо повече продажби отколкото през останалото време на годината. След него обаче за тях идва ново предизвикателство - а именно как да задържат вече привлечените посетители на сайтовете си и да ги накарат отново да се включат в празничното пазаруване - този път за Коледа и Нова година. Най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ предлага няколко съвета в тази насока. Екипът на компанията напомня, че качественото обслужване и доброто потребителско изживяване са сред основните фактори онлайн търговците да изградят лоялни и дълготрайни отношения с клиентите си.

За целта е необходимо първо да се обърне внимание върху интуитивността на уебсайта или електронния магазин. Рубриките, продуктовите снимки и описанията - всичко трябва да бъде направено така, че клиентът да може да се ориентира бързо и лесно да направи своята поръчка. Друг начин потребителите да се чувстват обгрижени с необходимото внимание е чрез осъществяването на чат връзка. Чрез нея търговците могат да вникнат по-добре в клиентските нужди и да им предложат решение чрез своите продукти и услуги.

Акцент върху добре обмислената имейл стратегия

Ако търговецът иска да запознае аудиторията на сайта си с нови или малко познати продукти, добра идея е да го направи чрез персонализирани електронни писма. Експертите на СуперХостинг.БГ съветват продавачите да изготвят имейл бюлетини на месечна база, в които да включват стойностно съдържание, свързано с новостите, предстоящите промоции или бъдещите активности на сайта си.

Запазване на отношенията с клиента след покупката

“Добра практика е да се свързвате по имейл с клиентите една седмица, след като са направили поръчка. В него бихте могли отново да им благодарите, че са избрали именно Вашия бранд и да им дадете съвети за оптимално използване на закупените артикули” - посочва Цветелина Георгиева, маркетинг мениджър в българската хостинг компания.

Програмите за лоялност

са друг мощен инструмент онлайн търговците да мотивират клиентите си да пазаруват по-често от тях. По този начин те имат възможност да се отблагодарят на онези, които са ги подкрепили в началото на тяхното бизнес развитите. “Колкото по-близо допускате клиентите до същността на Вашия бранд, толкова повече се сближавате с тях и затвърждавате убеждението им, че са направили правилния избор, доверявайки се именно на Вас” - отбелязва още Цветелина Георгиева.

Автоматизиране на празничния маркетинг

За да си подсигурят свободно време за почивка по време на коледно-новогодишните празници, собствените на онлайн магазини могат да използват софтуер за изпращане на имейли, който позволява съобщенията да се изпращат автоматично на определени дати. В добавка могат да се използват и плъгини за WordPress, както и други приложения за автоматизация, които биха могли да свържат различни онлайн услуги и автоматично да извършват определено действие, при възникването на дадено събитие.

Не подценявайте трафика през празничния период

Подобно на подготовката за Черния петък и сега онлайн търговците ще трябва предварително да се погрижат сайтовете им да работят бързо, да могат да издържат на засилен трафик на посетители, както и да изглеждат добре през мобилни устройства.

Празничен дизайн

За да са готови за коледното пазаруване в интернет, онлайн магазините трябва и да създадат празнична атмосфера - чрез подходящи шрифтове, банери, карета, анимации и дори кратки коледни видеоклипове. Времето на снежинките по уебсайта отдавна отмина, но това не означава, че не можем да добавим тематично съдържание по нов и елегантен начин.