fbpx Гледаме най-много телевизия в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гледаме най-много телевизия в Европа

Най-ново проучване показва, че българският дом на 2015 г. се е превърнал в нещо много повече от обикновено място, в което се храним, почиваме си и спим. Това е центърът на нашата лична културна вселена – работно място, място за обучение и забавление, където се свързваме с нашите близки и приятели и черпим вдъхновение от света около нас. Технологиите обогатяват това изживяване и при среден брой от 20 устройства, притежавани от едно домакинство, което е повече от средното за Европа - 19 устртойства, пътят към по-интелигентни домове не показва признаци на затихване.

Любопитен факт е, че инвестициите за дигитално образование растат, докато времето, прекарано в игри на мобилните устройства, намалява. 79% от анкетиирните лично използват образователно съдържание, сравнено с 65%, които ползват игри или приложения за забавление 61% от домакинствата са платили за достъп до образователно съдържание през последния месец, в сравнение с 46%, които са платили за игри или приложения за забавление

Технологиите дават възможност на българите да разширят своето поле за образование и обучение. Месечно домакинствата харчат повече за образователни материали (19.40 лв.), отколкото за игри за мобилни устройства (14.83 лв.) и материали за забавление като книги (15.18 лв.), сваляне на филми (14.16 лв.) и сваляне на музика (14.04 лв.). В един стандартен ден 35% от участниците в проучването прекарват средно поне час, посветени на образователен материал.

30% от домакинствата в България са платили през последния месец за достъп до филми онлайн, сравнено с 24% от домакинствата в Европа. Един на всеки четирима българи (27%) плаща за дигитални книги, списания и т.н., сравнено с един от всеки петима европейци (21%).

91.6% от българите участват в дейности в социалните мрежи, в сравнение със 74.5% средно за Европа.

През последните 12 месеца се наблюдава значително увеличение в консумацията на мобилен 4G и употребата на свързан с интернет хардуер като смарт телевизори и таблети. Това нарастване на достъпа до по-добра интернет свързаност ни дава възможност да разширим своето познание, да се научим на нови неща, да изследваме различни изкуства и да научаваме повече за различни култури – и на всичко това можем да се насладим от удобството и комфорта на собствения си дом.

Oт информативните и често образователни презентации в TED Talks до онлайн езикови курсове и YouTube видеа от типа „как да“, българските домакинства все повече търсят информация онлайн, за да задоволят своята жажда за знание и да откриват нови неща. Почти три четвърти от българите редовно гледат онлайн телевизия, филми или видео съдържание, сравнено с 54% от европейците. Дигиталните книги и публикации също са популярни, като почти половината от българите (43%) избират да ги четат поне веднъж седмично.

Днес разполагаме с безкрайни възможности, буквално на върха на пръстите си. Продължаващото доминиране на социалните мрежи означава, че нашето ежедневие у дома е по-социално свързано от когато и да било. Потенциалът на Интернет на нещата също ще нарасне, тъй като начина, по който използваме своите интернет свързани уреди и устройства, непрекъснато се развива.

Обратно към телевизията – гледаме по 4 ч. и 8 мин. всеки ден

Българите прекарват най-много време пред телевизора – 4 ч. и 8 мин. – повече от всички европейци, които гледат телевизия средно по 3 ч. и 7 мин. Може би е изненада, че гледаме повече телевизия (4 ч. и 8 мин.), отколкото използваме лаптопи (3 ч. и 44 мин.), а 64% от българите редовно свалят тв съдържание. Всеки втори българин използва своя телефон/таблет/PC или лаптоп, за да гледат телевизия, докато е в движение.

Изненадващо, независимо от широката употреба на смартфони, таблети и други устройства за забавление, телевизията все още е предпочитаният избор за българите, за да гледат различно съдържание от вкъщи. За българските семейства гледането на телевизия, докато качват или разглеждат съдържание във Facebook, се е превърнало в нещо нормално.  

Време за домакинстване

Времето, прекарано в използване на готварски електроуреди, е обикновено 1 ч. и 41 мин. дневно, сравнено с 1 ч. и 6 мин. средно за Европа. 55%xi от потребителите използват уреди за почистване всеки ден в сравнение с 46% от европейците

Разпространението на кулинарни канали и предавания, нашумелите известни готвачи и нарастващия брой кулинарни блогъри доведоха до демократизация на готвенето. Богатството от налично съдържание, което ни помага да се справяме с различни кулинарни предизвикателства, показва нарастващия апетит на хората към експериментиране с нови съставки и техники. При това не само при специални поводи – 89% от българите използват своите готварски електроуреди всеки ден.

Данните са от изследване на Samsung