fbpx Загубата на данни се е увеличили значително за една година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Загубата на данни се е увеличили значително за една година

Всеки втори човек е загубил данни през изминалата година, като резултат от случайно изтриване, проблем с хардуера или софтуера и това е скок от 29.4% спрямо предходната година.За първи път от четири години обаче почти всички потребители (92.7%) са правили резервни копия на техните компютри – увеличение с повече от 24.1% спрямо миналата година и най-голямото увеличение спрямо същия период на предходната година.

“На пръв поглед, тези две констатации може да изглеждат напълно несъвместими – как могат да бъдат изгубени повече данни, ако почти всеки прави резервно копие,” каза James Slaby, Директор кибер защита на Acronis. “И все пак, има предположения, защо тези цифри в проучването изглеждат по този начин. Хората използват повече устройства и получават достъп до данните си от повече места, отколкото в миналото, което създава повече възможности за загуба на данни. Те могат да направят резервно копие на лаптопа си, но ако не са правили резервно копие на данните от смартфона си, който са забравили в такси, те все пак ще изгубят данни.”
Проучването на Acronis за  2019 World Backup Day беше насочено към потребителите в САЩ, Великобритания, Австралия, Германия, Полша, Испания, Франция, Япония, Сингапур, България и Швейцария като са анкетирани и бизнес потребителите.

Едва 7% от потребителите дори не се опитват да защитят своите данни

Броят на устройствата, използвани от потребителите, продължава да се покачва, като 68.9% от домакинствата съобщават, че имат три или повече устройства - включително компютри, смартфони и таблети. Tова е с 7.6% повече от 2018.
Като се има предвид количеството на използваните данни и историите за хора, които губят домовете си при пожари и наводнения, многобройните рансъмуер атаки и увеличаването на броя на направените резервни копия предполага, че потребителите поне се опитват да защитят своите данни. Тази година само 7% от потребителите казват, че никога не са правили резервно копие в сравнение с миналата година, когато почти 1/3 от анкетираните (31.4%) не са направили резервно копие на личните си данни.

Хората ценят вече своите данни повече, като 69.9% съобщават, че биха платили повече от $50, за да си върнат изгубените файлове, снимки, видео и т.н. Миналата година по-малко от 15% биха платили толкова много.
За да защитят данните си, 62.7 процента от потребителите ги държат близо до тях, като правят резервно копие на външен хард диск (48.1%) или на дял на твърдия диск (14.6%). Само 37.4% използват облачно/хибридно съхранение.

Липсата на одобрението на облака представлява друго очевидно разединяване. Докато потребителите твърдят, че достъпът до данни е най-голямата полза от създаването на резервни копия, по-голямата част от тях казват, че искат “бърз и лесен достъп до създадените резервни копия, където и да се намират” повече от всички други характеристики. И все пак, малко повече от 1/3 от тях се връщат обратно към облака, което ще им даде възможност за достъп до файловете от всяко място.

Видът на данните, от който потребителите са най-загрижени, че могат да загубят, са контакти, пароли и друга лична информация (45.8 %), следвани от медийни файлове като снимки, видео, музика и игри (38.1%).
По-малко от половината потребители знаят за онлайн атаките, които застрашават техните данни, като рансъмуера (46%), cryptomining malware (53%) и атаките на социалния инженеринг (52%), използвани за разпространение на зловреден софтуер. Обучението по отношение на тези опасности изглежда бавно, тъй като броят на потребителите, които знаят за рансъмуера, е нараснал едва с 4% от миналата година.

Компаниите агресивно защитават данните в облака

Срив в продължителност на един час носи около $300 000 загуби за бизнеса и корпоративните потребители ясно знаят стойността на техните данни. И тъй като от ръководните кадри се изисква по-голяма отговорност относно защитата на техните данни, те проявяват все по-голям интерес.
Това помага да се обясни защо бизнес потребителите, които взеха участие в проучването на Acronis, са вече подготвени да защитят своите файлове, приложения и системи - като цитират безопасността и сигурността на техните данни като предимства, които са най-важни за тях.
В проучването за 2019 година за първи път бяха включени компании, а отговорите дойдоха от организации с различни размери - 32.7%  от малки бизнеси с под 100 служители, 41.0% бяха от средни бизнеси с между 101 и 999 служители и 26.3% бяха от големи бизнеси, в които работят 1 000 души или повече.
Независимо от размера на компанията, повечето правят защитата на своите данни  приоритетно, като създават резервни копия на своите данни месечно (35.1%), седмично (24.8%) или ежедневно (25.9%). В резултат на това, 68.7% заявяват, че не са претърпели загуба на данни през изминалата година, което да довежда до принудително спиране на работния процес.

Препоръки по повод  World Backup Day

Независимо дали сте загрижени за личните файлове или осигуряването на  приемственост на бизнеса на Вашата компания, Acronis има четири основни препоръки, за да защитите данните си:
- Винаги създавайте резервни копия на важни данни. Съхранявайте резервните копия локално (така, че да са достъпни за бързи и чести възстановявания) и в облака (за да имате всичко, ако пожар, наводнение или бедствие сполетят Вашите офиси).
- Уверете се, че вашата операционна система и софтуерът ви са актуални. Разчитането на остаряла операционна система или приложения означава, че липсват ъпдейти, което помага на киберпрестъпниците да получат достъп до системата ви.
- Пазете се от подозрителни имейли, връзки и прикачени файлове. Повечето заразявания, причинени от вируси и рансъмуер, са резултат от използването на техники за социално инженерство, за да заблудят нищо неподозиращите лица да отварят заразени прикачени файлове в имейли или да кликват върху връзки към уебсайтове, които са хост на зловреден софтуер.
- Инсталирайте антивирусен софтуер и активирайте автоматичните актуализации, така че системата ви да е защитена срещу най-новите видове вируси. Потребителят на Windows следва да потвърди, че Windows Defender е включен и актуализиран.