Онлайн пазаруването нараства заради удобството

Над половината от българите, които пазаруват онлайн, изтъкват удобството като водещ фактор. Това е съвсем естествено предвид факта, че онлайн пазаруването дава възможност на потребителите да разглеждат стоки във виртуални магазини по всяко време, от всяко устройство, независимо къде се намират. Наред с това няма нужда да чакат на опашка или пък за помощ от продавач-консултант, който да им съдейства с покупките. Освен пестенето на време и избягването на редица други неудобства, онлайн пазаруването може да се осъществява за минути и дава възможност за денонощно пазаруване от почти всяка точка на света.

Достъпът до глобални магазини е вторият водещ фактор, който мотивира 39% от анкетираните да пазаруват онлайн. Изключително лесно и комфортно е да пазаруваш в световен онлайн магазин от дивана вкъщи, а покупката ти да бъде доставена до входната врата. Именно доставката е третият най-важен стимул, посочен от 36% от пазаруващите онлайн.

Според последно проучване на  Mastercard, 81% от анкетираните използват поне веднъж седмично лаптоп за електронно пазаруване. Другото най-употребявано устройство за електронна търговия е смартфонът (70%).

Българите предпочитат да използват методите за плащане, които намират за най-безопасни и с които са най-добре запознати. Разходите също са от значение – хората избират начини за разплащане, които се таксуват най-малко. Към момента на проучването 67% от населението предпочита да плаща онлайн чрез банкова карта при приключване на поръчката.
Друга опция за плащане, която, макар и бавно, вече набира популярност сред българските онлайн потребители са дигиталните портфейли.
Българите обаче все още не са напълно запознати с ползите, които предоставя дигиталният портфейл, поради което към момента едва 10% използват такъв метод за плащане.
Според проучването 45% от анкетираните се нуждаят от повече информация за услугата, преди да направят крачка към реалното й използване.

На практика това е глобална дигитална платформа за разплащане, която дава възможност на потребителите да правят бързи, лесни и сигурни електронни плащания от различни устройства, независимо откъде искат да пазаруват: онлайн, в приложения, а вече и във физическите магазини, благодарение на опцията за безконтактни плащания. Потребителите могат да съхраняват в едно удобно и безопасно място цялата информация за плащанията си, включително данни за картата си или за други платежни мрежи, информация за доставки, предпочитан метод за заплащане и т.н. Очаква се услугата да бъде достъпна за българските потребители в рамките на настоящата година.