fbpx Технологиите в подкрепа на културата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологиите в подкрепа на културата

Общо 51 културни институции и дейци се включиха в конкурса „Културата Онлайн – уеб технологиите в подкрепа на българската култура“, организиран от българската дигитална агенция eDesign. Сред участниците има както организации със сериозни традиции като Националния исторически музей, Археологическия музей „Велики Преслав“, Музея „Дом на хумора и сатирата“ - гр. Габрово, Държавната опера в гр. Пловдив, Лятната академия на изкуствата в гр. Созопол и др., така и представители на някои от най-новите културни течения като „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни“, Mo'Fidelity и Човешката библиотека. Всички участници могат да бъдат разгледани на сайта на инициативата coolture.info, в частта „Участници“ на секция „За проекта“.

Един победител ще получи модерен уебсайт от eDesign на стойност до 10 000 евро, а всички останали участници ще получат безплатен хостинг от хостинг партньора SuperHosting.BG. Целта на конкурса е, да бъде подобрена видимостта на българските културни организации в интернет пространството и да бъде иницииран по-широк обществен диалог за развитието на културата ни в дигиталната епоха.

В съставът на журито на конкурса влизат актьорът и телевизионен водещ Захари Бахаров, журналистът, радио и телевизионен водещ Ники Кънчев, певицата и актриса Миленита, Георги Костов, криейтив директор на eDesign, Симеон Цеков, ИТ специалист в областта на уеб дизайна, както и технологичните журналисти Начо Стригулев, Тихомир Иванов и Светлин Желев. Решението на журито и онлайн гласуването на публиката ще имат еднаква тежест за определянето на крайния победител.

Етапът на онлайн гласуването вече започна и всички желаещи могат да дадат своя глас за предпочитания или предпочитаните от тях участници в секция „Гласувай“ на сайта coolture.info. Гласуването на публиката ще продължи до 12 август, включително. Крайният победител ще бъде определен по точкова система, в която еднаква тежест (50% на 50%) ще имат гласуване на публиката и оценката на журито.