fbpx Lenovo отчита рекордни приходи за второто тримесечие на 2020 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Lenovo отчита рекордни приходи за второто тримесечие на 2020 г.

Lenovo Груп отчита рекордни приходи от 14,5 милиарда щатски долара през второто тримесечие на 2020 год., което представлява ръст от 7% на годишна база. Печалбата на Групата достига рекордните 470 милиона щатски долара преди данъци, което е с 52% повече в сравнение със същото тримесечие година по-рано. Нетният доход също се увеличава с 53% на годишна база до 310 милиона щатски долара.

Основната печалба на акция за второто тримесечие бе в размер на 2.59 щатски цента, или 20.08 хонконгски цента. Бордът на директорите на Lenovo обяви междинен дивидент в размер на 6.6 хонконгски цента на акция.

Значителен ръст на компютрите

2020-а продължава да бъде година, изпъстрена с много промени в индустрията, които оказват влияние върху предлагането и производството, включително продължаващата геополитическа несигурност, глобалната пандемия COVID-19 и недостигът на доставки на компоненти в цялата индустрия, дължащ се на силното търсене. Lenovo обаче вижда положителна перспектива за втората половина на годината, с новата форма на работа и обучение от вкъщи, която поставя и движи дългосрочни тенденции на растеж в търсенето на устройства и изискванията за облачна инфраструктура. Групата очаква общият пазар на компютри да нарасне значително дори над текущите прогнози на анализаторите като достигне близо 300 милиона единици през календарната 2020-а година, което е около 25 милиона повече от общия пазар през изминалата година.

Intelligent Device Group (IDG) на Lenovo продължава да води растежа на с Групата с рекордни приходи за всички времена за подразделението за PC & Smart Devices (PCSD) с 11.5 милиарда щатски долара, регистрирайки ръст от 8% на годишна база. Тя отчете рекорден доход преди данъци в размер на 723 милиона щатски долара, показвайки годишен ръст от 18%  и поддържайки водеща в бранша печалба от 6,3%. Оперативното представяне на Lenovo, своевременна реакция на новата тенденция на работа и учене от дома, както и фокусът върху премиум сегменти и такива с висок растеж, предизвика рекордното представяне за тримесечието. Lenovo води световния пазар на персонални компютри с номер едно пазарен дял от 23,6%.

Втората дивизия на IDG, Mobile Business Group (MBG), регистрира ръст на приходите от 39% за тримесечие и се върна към годишния растеж, продължавайки силното възстановяване от въздействието на COVID-19. Растежът на пазарите на компанията в Латинска Америка и Северна Америка беше допълнително затвърден, докато растежът в Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион беше ускорен. Тримесечието представи ключови иновационни етапи с пускането на сгъваемия смартфон motorola razr 5G и първия специализиран за игри телефон на компанията под марката Lenovo Legion.

Data Center Group (DCG) на Lenovo отчита непрекъснат растеж. Приходите са нараснали с 11% на годишна база, до 1,48 млрд. долара с подобрена рентабилност. Сегментът на cloud услугите продължава да расте, като приходите се увеличиха с 34% на годишна база, със силен ръст във всички географски райони. В основата на този резултат е устойчивата инвестиция на Lenovo във вътрешен дизайн и производство, която донесе голяма печалба