fbpx Тенденциите в мобилните изображения ще оформят пазара на смартфони | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Тенденциите в мобилните изображения ще оформят пазара на смартфони

2023 г. се очертава да бъде важна година за смартфон фотографията, представяща редица значими тенденции. Критериите за определяне на най-добрите устройства на смартфон пазара вече не се свеждат единствено до класическите им флагшип характеристики. Изображенията се превръщат в ключов фактор при избора на крайния потребител, а сътрудничеството между традиционните оптични компании и тези за мобилни устройства създава още по-голяма добавена стойност за клиентите.

vivo и ZEISS правят кратка селекция от нововъзникващи тенденции в мобилните изображения, които да очакваме през тази година, както и насоки за какво трябва да внимават потребителите когато правят своя избор при покупка на ново устройство.

Перфектни снимки, дори при условия на слаба осветеност

Улавянето на перфектните смартфон кадри при липса на достатъчно добра осветеност е нелека задача. В това отношение обаче през последните години е постигнат значителен напредък. Системите за изображения с 1-инчови сензори осигуряват впечатляващи резултати дори при неблагоприятни светлинни условия, водейки повече светлина към сензора и по-добро съотношение между сигнал-шум в изображението. Именно тези сензори ще са една от водещите теми през 2023 г. и ще изведат мобилната фотография до съвсем ново ниво.

Друг ключов фактор е обработката на картината. Настоящите алгоритми не само осигуряват качествена последваща обработка на изображенията, но също така отварят нови възможности за заснемане и анализ на сцените. Въпреки че все още има някои физически ограничения при по-малките стъклени елементи и сензори, те могат да бъдат преодолени посредством съответните алгоритми и изчислителна фотография. 

Разпознаването на сцени и най-вече намаляването на шума в изображенията са от голяма полза за крайните потребители, особено за тези, които искат да правят невероятни нощни снимки. 

Художествен дизайн на изображението

Едно от нещата, в които едно истински качествено смартфон устройство се отличава, са портретните снимки. Хората вече не търсят просто ясно и кристално чисто изображение. Те искат устройство, което им помага да разгърнат артистичните си умения, създавайки невероятни снимки, които да останат мил спомени или да качат в социалните мрежи.

По-естествени снимки

Когато става дума за професионална фотография, няма как да се пренебрегне класическият обектив (50-милиметров).

За повечето фотографи по света той е най-добрият, доказал се във времето избор за портрети. Зрителното му поле е близо до това на човешкото око, което благоприятства постигането на естествено изглеждащи портретни кадри. Той дава възможност и за направата на снимки на по-голямо разстояние от обекта, между 1 и 2 метра. Така хората не изпитват неудобство от прекалено приближената камера и се държат и изглеждат по-естествено. А с правилната бленда - 50-милиметровият обектив може да осигури отлично качество дори при условия на слаба осветеност, което е ахилесовата пета на много други обективи.