fbpx Безплатен интернет телефон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безплатен интернет телефон

Безплатен интернет телефон

В последните няколко години, с развитието на интернет технологиите, все по-голяма популярност придобива възможността за провеждане на евтини (или безплатни) телефонни разговори през мрежата. Въпросът става все по-актуален с развитието и глобализацията на бизнеса. Независимо от ребалансирането на тарифите на телекомуникационните оператори, разходите за комуникация си остават съществено перо от бюджета на всяка фирма. У нас условията за развитието на IP телефония се подобриха съществено с появата на т.нар. широколентов (или високоскоростен) интернет.

Това са ADSL (засега само от БТК), кабелен интернет, наети линии и др. Как да се възползваме от предимствата, които предлага и нтернет телефонията гъвкавост, изключително ниска цена и съпоставимо качество с класическата телефония?

Големите фирми са си решили въпроса с комуникацията между поделенията им с използването на наети линии или високоскоростен интернет, най-вече чрез скъпи хардуерни и софтуерни решения. Домашните потребители или малките фирми използват масово придобилия феноменална известност безплатен продукт Skype за телефонни разговори през интернет с помощта на персонален компютър (разговорите между два компютъра, където и да се намират по света са напълно безплатни, достатъчно е да имате що-годе приличен интернет, микрофон и слушалки). Качеството на разговорите е впечатляващо високо.

Ако искате обаче от вашия компютър да се обадите на нормален телефон или вас да ви търсят от такъв, което е нормална бизнес необходимост, трябва да си закупите платената услуга Skype-Out и/или Skype-In. Интерес представляват решенията за малки и средни фирми, където използването на Skype не е достатъчно удобно, а професионалните решения са все още много скъпи. Реализицията на собстено VoIP решение може да е трудно (или сложно от техническа гледна точка). При малък международен трафик най-лесно (и евтино) е да се използват услугите на алтернативните оператори като Орбител, Нексом и др.

Там цената на минута разговор към фиксираните мрежи в Западна Европа и САЩ е от порядъка на 7 - 8 евроцента (докато при Skype-Out и други VoIP оператори цената е на половина от тази и по-ниска). Разликата е, че услугите на Орбител, Некском и други подобни оператори може да се ползват през обикновен телефон (чрез услугата преселекция - с набиране на код '010nn' преди желания номер, 'nn' е кодът на съответния оператор). Съществуват евтини хардуерни решения, които позволяват оптимизирането на разходите за комуникация между поделенията (офисите) на една фирма. При наличие на добър интернет е напълно възможно да говорите безплатно между тях, независимо дали клоновете ви се намират в страната или в чужбина. За целта е необходимо да закупите няколко IP телефонни адаптера или апарата (цена под US $100) и да се регистрирате за ползване на безплатна VoIP услуга (подобно на Skype).

Подходящи оператори са английският VoipTalk (www.voiptalk.org) и американския FWD (www.freeworldialup.com). Регистрацията е изключително проста и лесна - изисква се валиден e-mail адрес (където не получавате излишни неща). При успешна регистрация получавате телефонен номер (VoIP), който присвоявате на вашия IP телефон апарат или адаптер. Можете да използвате и софтуерен телефон - примерно X-lite (www.xten.com), което е много подобно по функционалност на Skype. X-lite (или платените професионални версии) позволява дори едновременното регистриране към няколко провайдера. Оттам нататък, ако свържете вашия IP телефонен адаптер към телефонната ви централа (във всеки от офисите ви), можете да си говорите безплатно между тях. Нещо повече - в зависимост от модела на телефонната ви централа или използвания IP телефонен адаптер, можете дори да се обаждате например от софийския офис до варненския на цената на градски разговор. Възможно е също да имате софийски номер във Варна (или в САЩ), обажданията към който се таксуват по нормалната телефонна тарифа (например софийски градски разговор).

Пълно съдействие по реализация на самостоятелно и независимо VoIP решение за телефония между офисите ви или за международни разговори през Интернет може да потърсите от "Игъл Инженеринг" ООД (тел.: 02/ 965 0999).