fbpx Орлин Шопов | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Орлин Шопов

Наличието на широколентов интернет* и развитието на технологиите предоставят качествено нови възможности за комуникация – пренос на глас (телефония) и данни (видео, обмен на файлове, достъп до информация и фирмени ресурси, календар, e-mail и instant messaging, факс и гласови съобщения, конферентни р
Разходите за комуникация са съществено перо за всяка фирма - особено ако се налага да говорите с партньори в чужбина или имате интензивна комуникация между офисите си.
Всяка седмица някой от операторите обявява по-ниски цени на предплатените разговори или разпраща оферти на корпоративните клиенти на конкурентните, с идеята тези клиенти да сменят оператори си. Всъщност корпоративните клиенти на мобилните оператори са най-интересната категория потребители: първо, те генерират по правило основната част от трафика (20% от всички клиенти допринасят за 80% от приходите на оператора); второ - почти винаги и навреме си плащат сметките; трето - принципно са достатъчно лоялни към операторa си.
В последните няколко години, с развитието на интернет технологиите, все по-голяма популярност придобива възможността за провеждане на евтини (или безплатни) телефонни разговори през мрежата. Въпросът става все по-актуален с развитието и глобализацията на бизнеса. Независимо от ребалансирането на тарифите на телекомуникационните оператори, разходите за комуникация си остават съществено перо от бюджета на всяка фирма. У нас условията за развитието на IP телефония се подобриха съществено с появата на т.нар. широколентов (или високоскоростен) интернет.
В последните няколко години, с развитието на интернет технологиите, все по-голяма популярност придобива възможността за провеждане на евтини (или безплатни) телефонни разговори през интернет. Въпросът става все по-актуален с развитието и глобализацията на бизнеса и независимо от ребалансирането на тарифите на телекомуникационните оператори, разходите за комуникация си остават съществено перо от бюджета на всяка фирма.
За консултации: "Игъл Софтуер" е специализирана в оказването на консултации в областта на информационните и комуникационни технологии. Можете да се свържете с нас на тел.: 02/ 9651000 или GSM: 088/ 9651000 или да ни посетите на интернет страницата ни: http://eagle-software.net.
Днес практически e невъзможно една фирма да работи, без да използва съвременни информационни и комуникационни технологии (ИКТ). Парадоксът е, че колкото по-съвременни и ефективни стават технологиите, толкова техните потребители стават по-зависими от тях. Същевременно квалифицираните специалисти, които са в състояние да поддържат системите в изправност, прогресивно намаляват или става все по-трудно да се намери например системен администратор с подходяща квалификация.