fbpx Как да извлечем максимума от своята локална мрежа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да извлечем максимума от своята локална мрежа

Как да извлечем максимума от своята локална мрежа

За консултации: "Игъл Софтуер" е специализирана в оказването на консултации в областта на информационните и комуникационни технологии. Можете да се свържете с нас на тел.: 02/ 9651000 или GSM: 088/ 9651000 или да ни посетите на интернет
страницата ни: http://eagle-software.net.

 


Независимо от развитието на технологиите през последните години и настъпилата повсеместна "компютъризация" реално се оказва, че много от собствениците използват компютрите си най-вече като пишеща машина или като устройство за игра. Изключение може би e ползването на интернет (където го има, защото изследванията за дела на домакинствата/фирмите, ползващи интернет, са просто трагични). В предишни броеве на списанието споделихме няколко идеи как да оптимизираме комуникациите си. Сега ще се опитаме да ви посъветваме как да оптимизирате локалната си мрежа и какви програмни продукти да ползвате.
Отдавна нивото на развитие на хардуера (т.е. на самата техника като такава) достигна високо технологично съвършенство, така че днес е трудно да разграничите различните водещи производители - дали компютърът ви е произведен от IBM, HP, Dell, Fujitsu-Siemens или някой друг - днес практически е без значение. Моделите са много подобни, ако не еднакви, производителността е същата, надеждността е достатъчно висока. Най-вероятно е и основните компоненти да се правят в една и съща фабрика - резултат от глобализацията на производството.
При програмните продукти нещата стоят по различен начин и това определя в голяма степен ефективността и смисъла от използването на компютрите. Microsoft се опитва да монополизира изцяло пазара на софтуерни продукти, като наложи de facto стандарти за операционни системи, документообработка, мултимедийни приложения и услуги. Естествено е това да среща отпор както от страна на конкурентните производители, така и от страна на редица правителства (особено в Европейската общност). Няма например никаква реална причина, освен желанието да похарчим пари, за да си купим Microsoft Office, като има прек-расни безплатни алтернативи като OpenOffice.org. Съвместимостта е дори по-голяма, защото OpenOffice работи и върху други операционни системи като Linux или Solaris. Работата на български език е толкова лесна, колкото в Microsoft Office или Lotus SmartSuite. Освен това нямате никакви проблеми да създавате или да използвате документи, създадени от другите пакети. Същото се отнася и за операционните системи, макар и Linux все още да не е толкова удобен като клиентска операционна система (сравнен например с Microsoft Windows XP). Все по-популярен става обаче като мрежова операционна система.
При приложните програмни продукти (счетоводни, складови, търговски и всякакви други в зависимост от спецификата на дейността) нещата са много по-различни и разнообразни, поради много по-големия избор от варианти, възможности и изисквания. Това е дълга тема и не може да бъде обхваната в няколко параграфа, но принципно смисълът от използването на приложни програмни продукти (и от наличието и използването на локална мрежа) е постигането на синергетичен ефект. Накратко казано - ако някаква информация някъде съществува във вашата система, то направете така, че тя да бъде достъпна за използване от всички, които се нуждаят от нея - това ще ви помогне съществено да оптимизирате разходите си за дейността, каквато и да е тя, да повишите вашата конкурентоспособност и позиция на пазара.
Изборът на подходящ програмен продукт е много сложна и отговорна задача - има продукти от достатъчно висок клас, с достатъчно добри възможности и достатъчно скъпи. От друга страна има много "домашни" разработки, които може и да работят добре в условията на една фирма от 5-10 човека, но резултатите са трагични, когато такъв продукт бъде приложен в една фирма от 200 човека. Примери наоколо много, необходимо е само да се огледате.
Вариантът да си направите "сами" продукт също не е най-добрия
той донякъде прилича на процеса на откриване на велосипеда, въпреки възможността да направите и по-добър модел. Много по-лесно е да си го купите от магазина, естествено трябва да решите дали ви трябва шосеен бегач, планински катерач или просто обикновен модел (с няколко скорости).
Другите аспекти от използването на локалната мрежа (или по-сложните варианти при много локации на фирмата) е общото ползване на някои ресурси като принтери (по-евтино и по-производително е например един отдел да ползва по-мощен и по-бърз принтер, с много по-евтин консуматив, отколкото няколко малки, бавни и по-скъпи за използване принтери). По-добре е например използването на мрежово решение за интернет достъп, отколкото индивидуални (dial-up).
Същественото при вземане на инвестиционни решения за закупуване на хардуер и софтуер е оценката за цялостните разходи за експлоатация т.е. не само първоначалните разходи за закупуване, а и съпътстващите разходи по време на живота на продуктите (поддръжка, консумативи). Съществено е и какво се случва при повреда дали това означава, че ще останете дълго без принтера или компютъра (и какви косвени загуби ще причини това), какви и колко специалисти ще бъдат необходими за нормална работа на
системата ви и т.н.

Facebook коментари