fbpx Как да изберем мобилен оператор или защо да (не) си сменим GSM номера? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да изберем мобилен оператор или защо да (не) си сменим GSM номера?

Как да изберем мобилен оператор или защо да (не) си сменим GSM номера?

Всяка седмица някой от операторите обявява по-ниски цени на предплатените разговори или разпраща оферти на корпоративните клиенти на конкурентните, с идеята тези клиенти да сменят оператори си. Всъщност корпоративните клиенти на мобилните оператори са най-интересната категория потребители: първо, те генерират по правило основната част от трафика (20% от всички клиенти допринасят за 80% от приходите на оператора); второ - почти винаги и навреме си плащат сметките; трето - принципно са достатъчно лоялни към операторa си. Грешките при растежа на Мобилтел са отдавна в историята - нелюбезното отношение към клиентите, бавното изграждане на мрежата, високите цени и др., диктувани от монополната позиция, са непостижим комфорт за Глобул и още по-малко за Вивател. В момента клиентът заема наистина полагащото му се място - той е ухажван, предлагат му се различни програми и промоции, оказва му се достатъчно внимание.

И все пак ...
някои потребители на мобилни услуги са склонни да опитат другия оператор. Защо? Появата на трети оператор естествено ще прибере като клиенти недоволните от другите два оператора, както и некоректните клиенти - тези неплатили сметките си и др. Прави впечатление, че ако Мобилтел фокусира вниманието си основно към (големите) фирмени клиенти, то Глобул стратегически обърна внимание през изминалите години на една по-младежка категория клиенти, които след още няколко години реално ще започнат да взимат мениджърски решения. Чак след успешния старт на предплатената услуга на Глобул, Мобилтел бе реално принуден да предложи добра предплатена услуга. Сега наблюдаваме промяна на фокуса при Глобул - отстъпвайки маргиналните клиенти на новопроходилия оператор, Глобул се опитва активно да завземе част от територията на Мобилтел. Вивател дълго време (поне година) ще се занимава основно с нискобюджетни клиенти или ще бъде принуден да предприеме ценови дъмпинг, за да успее да привлече част от клиентите на Мобилтел и Глобул. Част от обещанията за много по-ниски цени на разговори, така и не се сбъднаха и няма как да се сбъднат. Можем да очакваме, подобно на рефинансирането на банкови кредити и плащането на наказателни лихви от конкурентния трезор, че борбата за клиенти между мобилните оператори ще доведе до плащане на неустойките за предсрочно прекратяване на договорите с текущия оператор (особено съществено
за корпоративните клиенти с много SIM карти).

Все още не сме видели офертите типични
за операторите в Европа
като безплатни GSM апарати (- 1.-) и ниски пакетни цени. Мобилният Интернет е отказващо скъп (250 MB на цена от 60 лв., сравнено с пакетите по - 20 и неограничен трафик при доста от операторите в Европа). Цената на роуминга е също по-скоро ограничителна, отколкото съдействаща на бизнеса. Цените за разговорите към направления в чужбина продължават да бъдат необосновано високи при цялата либерализация на телекомуникационния пазар, както и цената на свързаност между различните оператори. Как БТК може да обоснове цената от 0.55 лв./мин. (преди ДДС) към български мобилен номер, съпоставена с цената от 0.30 лв./мин. към щатски мобилен или фиксиран номер?

Какво да направим?

Ако искате реален съвет кой оператор да изберете (или дали да си смените оператора), ви съветваме да прочетете внимателно оферата, която сте получили. Анализирайте много внимателно структурата на разговорите, които водите - колко от тях са в затворената група потребители (и каква е цената на минута разговор в групата - те вече на практика са почти безплатни), какви и колко разговори водите извън групата. Ако се окаже, че примерно 80% от разговорите ви извън групата са към Мобилтел и само 20% са към Глобул, много по-вероятно е да бъде по-смислено да продължите да бъдете или да станете абонат на Мобилтел, отколкото на Глобул, особено ако разговорите към абонати от същата мрежа са около 2 пъти по-евтини (и Мобилтел и Глобул в момента имат тарифи от 15 ст./мин. за разговор към същата мрежа извън затворената група потребители, докато разговорите към други мобилни мрежи са примерно 39 ст./мин.). Същата е ситуацията и с Вивател. Там офертата към корпоративните клиенти тепърва предстои да бъде прецизирана.
Който и да е оператор да ползвате обаче, ще спечелите от конкурентната борба между тях и необходимостта от предлагане на повече и по-добри продукти и условия.

 

Внимателният анализ на лавината от оферти, тарифни планове, промоции, обещания за безплатни разговори и др. показва, че всъщност офертите на трите оператора не са на практика различни една от друга (и Вивател не е с 20% по-евтин). Всеки от операторите се цели в някаква група потребители и се опитва да направи офертата си по-привлекателна за нея. Ако до този момент не сте имали мобилен телефон (и сте примерно инвеститор на зелено), вероятно можете да приложите офертата директно и да извлечете ползите, които се обещават в нея. Реално обаче смяната на оператор не е просто упражнение, дори само поради потенциалната загуба на бизнес от прекъсване на контактите с партньори и клиенти. Отделно, че операторите обикновено обвързват клиентите си с дългосрочен договор. Прави впечатление, че офертите на Глобул към малкия и среден бизнес са доста агресивни и достъпни, съпоставени с безспорно добрата за големи клиенти, но скъпа програма “Бизнес плюс” на Мобилтел. Операторът определено обръща внимание повече на по-елитарните си клиенти и им предоставя по-добри условия.

Facebook коментари