fbpx Пазаруваме все повече през интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазаруваме все повече през интернет

Все по-често българите започват да пазаруват през интернет, като съвсем естествено дрехите и обувките заемат първо място сред най-често купуваните стоки. 82% от всички картодържатели в България използват интернет, а 33 процента от тях използват мрежата за закупуване на нужните им неща. Това показва проучване MasterIndex България 2011 , което се провежда за трети пореден път в страната.

Резултатите от тази година показват, че българските картодържатели продължават да бъдат много активни потребители на интернет и няма разлика между дамите и господата по отношение на използването на интернет (82%). Съвсем очаквано най-активни в сравнение с други региони са потребители в региона на София (86%). Не е изненада, че процентът на хората, които използват ежедневно глобалната мрежа е сравнително по-нисък при най-възрастните в сравнение с по-младите, като средно употреба на интернет е 27,1 пъти седмично сред анкетираните, които ползват интернет.

България показва обещаващо развитие по отношение на дигиталната култура, като 80% от картодържателите в страната използват интернет всеки ден, а 33% от тях пазаруват, или плащат по интернет. Най-активните картодържатели, които използват интернет и правят плащания по интернет, са тези на възраст 35-44 години (42%), следвани от хората между 25 и 34 и 18-24 години (36% всеки), а българите между 45 и 64 години (22%).
Повечето картодържатели, които пазаруват онлайн, го правят няколко пъти годишно (34%), а средната честота за пазаруване в интернет е 19,5 пъти годишно.

По отношение на най-предпочитаните стоки, купувани онлайн, дрехите и обувките са безспорен лидер с 47%. Книгите и самолетните билети са на второ и трето място съответно като предпочитани за онлайн покупки. В групата картодържатели, които използват интернет и често купуват книги има значително по-малко младежи (18-24 години) в сравнение с хората на възраст 45-64 години (3% спрямо 17%). Напълно противоположни са данните по отношение на пазаруването по интернет на дрехи и обувки, където младите хора (18-24 години) са най-активни с 46% спрямо 21% от хората на възраст 45-64 years.