fbpx Приказка за три прасенца и кибервълк | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Приказка за три прасенца и кибервълк

Ускорена дигитализация на бизнеса с надеждни решения за киберзащита от А1

Спомняте ли си приказката за трите прасенца и вълка? Как къщите на първите две прасенца се разрушили за миг, защото не били защитени и вълкът ги изял? А третото със стабилна къща и хитрост го надвило.

Днес, компаниите, ако не са се защитили добре, ако не са изградили здрава ограда, непробиваема врата и множество умни решения за управление и развитие на бизнеса, както и силна дигитална сигурност, много лесно могат да бъдат издухани от пазара, така както вълкът издухал сламените къщи на прасенцата.

Зъбите на кибервълците стават все по-остри

COVID-19 пандемията провокира развитието на работа от дистанция, което пък ускори процесите по дигитализация. Заедно с това обаче се създадоха и предпоставки за сериозни рискове в ИТ сигурността. Кибернападенията бележат огромен ръст, а служителите, работещи от разстояние, са най-атрактивните мишени. Според скорошно изследване 3 от 10 компании споделят, че са изправени пред кибератака поне веднъж на ден. 76% от организациите са претърпели прекъсване на работата заради загуба на данни през тази година, което представлява 25% увеличение в сравнение с 2021.

Престъпните умове не спят

Престъпните умове също претърпяха дигитализация. Сред пострадалите от кибернападения организации са болници, компании за доставка на храна, платформи за дистанционно обучение и много други, държавни институции…

Подходът в предотвратяването на подобни атаки и осигуряването на устойчива дигитална среда е многостранен: откриване на потенциалната заплаха, предприемане на действия за защита на информацията, установяване на дългосрочна сигурност на системите.

Като технологичен партньор на бизнеса А1 помага на компаниите да се погрижат за сигурността като за собствен дом, предлагайки целия спектър от решения за киберзащита.

Тук споделяме някои от най-важните, които би трябвало да има всяка компания.

Непрекъснат мониторинг на уязвимостите

За предотвратяване на атаки срещу достъпната отвън ИТ инфраструктура А1 предлага автоматизираната облачна услуга за непрекъснат мониторинг – Offensity. Тя се осъществява чрез 30 напълно автоматизирани модула, които непрекъснато сканират за уязвимости домейна и поддомейните на бизнес клиента. Така автоматично се идентифицират потенциалните заплахи за външно достъпната ИТ инфраструктура, включително DNS, имейл и уеб сървъри, имейл списъци и др. Бизнес клиентите получават от А1 не само доклад за откритите слабости след всяко сканиране, но и набор от препоръки за тяхното елиминиране.

Много офиси, една обща защитена мрежа

За бизнес организациите, които развиват дейността си в повече от една локация, належаща задача е как да постигнат нужното ниво на сигурност между всички обекти. Подходящо решение от А1 е изграждането на SD-WAN – софтуерно дефинирана виртуална частна мрежа с интелигентни функции, която свързва офисите в единна интегрирана инфраструктура. Наред с всички предимства на услугата, трафикът в SD WAN е криптиран между крайните устройства в мрежата, за да бъде напълно защитен от неоторизиран достъп.

А1 си партнира и с едни от водещите технологични компании в света. Пример за това е услугата Cisco Umbrella – облачна платформа, която осигурява надеждна защита за корпоративната мрежа на компаниите от зловредното съдържание в интернет. Чрез интелигентни функции за анализ и идентификация решението забранява достъпа на потребителите до опасни уебсайтове или заразени файлове. Cisco Umbrella дава възможност компаниите да блокират фишинг и злонамерен софтуер навреме, да идентифицират вече заразени устройства много бързо и по този начин да предотвратят системно изтичане или повреждане на данни.

Защита на потребителските устройства

Сигурността на крайните устройства, използвани от служителите, също става все по-важнo, независимо в кой сектор на икономиката оперира бизнесът. За надеждна защита от киберпрестъпления срещу интелектуалната собственост А1 предлага Endpoint Protection. Решението предотвратява изтичане на информация от крайни устройства в компанията вследствие на злоупотреба или нарушение на корпоративни политики от вътрешни лица, или чрез неоторизиран достъп до данните от външни лица. За предпазване на изтичането на данни през служебните мобилни устройства, както и за ефективното им управление от дистанция е услугата Mobile Device Management.

Защита и възстановяване на информация

Данните неслучайно се смятат за един от най-ценните ресурси за развитието на бизнеса в световен мащаб, а ефектът от пробива в тях може да бъде пагубен за всяка компания. Голямо улеснение за защитата на данните на компаниите и техните клиенти са решенията за създаване на резервни копия или т.нар. бекъп. За да помогне в тази насока, А1 предлага услугата А1 Cyber Backup, базирана на интелигентна облачна платформа. Решението интегрира бекъп на данни, устройства и приложения, позволява бързото им възстановяване по всяко време и включва AI базирана защита от опасен софтуер и криптовируси.

Защита на онлайн бизнес

Тревожната статистика сочи, че щетите от дигитални атаки над уебсайтове и уебуслуги може да достигнат от стотици хиляди долари за малка компания до милиони долари при крупна корпоративна организация. За превенция на такъв тип атаки подходяща е услугата DDoS Protection от А1. Не са рядкост и атаките към уебприложения, сайтове, онлайн магазини, които могат да включват пренасочване на потребителите към контролиран от хакери ресурс, кражба на идентификационни данни на потребителите, заразяване със злонамерен софтуер и други. Освен финансови поражения, те причиняват и срив в доверието от страна на потребителите и репутация на пазара. Според статистика на водещите технологични компании в света, атаките към уебприложения през 2020 г. са се увеличили с над 800% спрямо 2019 г. За защита от този тип рискове А1 предлага на бизнеса решението Web Application Firewall като услуга.

Къща със здрава ограда и добър пазач

И след като знаем как завършва приказката за трите прасенца, по-добре е веднага да проверим колко е сигурна оградата на фирмата ни. Колкото технологиите стават по-умни, толкова и киберпрестъпността е част от това развитие. Затова е нужна дългосрочна дигитална защита с партньор, на който можем да се доверим истински.

А1 непрекъснато обновява и надгражда услугите си, за да подкрепя корпоративните си клиенти с ефективни решения за опазването на данните им и всеки бизнес процес, извършван в дигитална среда.

Статията е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 3.