fbpx Закупуване на софтуер онлайн: наистина ли получихте това, за което сте платили? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Закупуване на софтуер онлайн: наистина ли получихте това, за което сте платили?

Интернет пазаруването преживява голям бум и поради настоящите обстоятелства. Популярността му е лесна за разбиране - нищо не е по-удобно от домашен фотьойл, особено ако е свързан с богат избор от продукти и услуги, които са достъпни само с няколко кликвания. Но всеки купувач по интернет със сигурност вече се е сблъсквал с дилемата дали наистина може да се довери на определен интернет продавач? Наистина ли ще получи това, което му е обещано? Прекалено добра ли е цената, за да е истина? Това важи и когато по интернет купуваме програми, които изтегляме на нашия компютър.  

Основната характеристика на онлайн пазаруването е, че не винаги позволява подробна проверка на това, което купуваме, както можем да го направим във физически магазин. По времето, когато купувахме програми на CD, DVD или USB памет, проверката все пак беше малко по-лесна. При търговеца от квартала, когото познавахме и му вярвахме, можехме да разгледаме оригиналната опаковка на мястото на продажба и да потърсим доказателства за автентичност.  

66% от европейските потребители са срещнали проблеми при използване на софтуер, получен от съмнителни източници.* 

Когато купуваме програми, които изтегляме на компютъра си през интернет, това не винаги е толкова просто. Следователно, независимо дали в торбата с изгодни интернет предложения може да бъде скрит фалшив или откраднат софтуер или такъв без подходящ лиценз, предпазливостта със сигурност е на място.

 

5 съвета за сигурно закупуване на софтуер онлайн 

Разбира се, това не означава, че купуването на софтуер онлайн е лошо решение, но трябва да се имат предвид няколко съвета относно предпазливостта: 

  1. Изберете оторизиран онлайн търговец, на когото имате доверие или купувайте директно от онлайн магазини, като Microsoft Store.  
  2. Проверете секциите като „Свържете се с нас“ или „За нас“ на сайта на онлайн търговеца. Ако не намерите информация за контакт на тези страници, това често означава, че фалшификаторите на софтуери крият местоположението си и не искат да разкриват идентичността на компанията си.  
  3. Избягвайте уебсайтовете за наддаване или търгове
  4. Използвайте сигурен начин на плащане. Не плащайте в брой или чрез незабавен паричен превод. 
  5. Запазете страниците за поръчки, имейлите, разписките и фактурите, свързани със закупуването на софтуер. Запазените документи може би ще ви бъдат необходими за връщане на софтуера, ако подозирате, че е фалшифициран. 

Специално предупреждение: Покупка на лицензионни кодове  

Когато търсите най-добрите оферти за закупуване на софтуер на Microsoft, понякога може да срещнете онлайн оферти за лицензионни кодове. Тези оферти обикновено включват изключително атрактивни цени за кодове, които ще отключат най-новите версии на Windows или Office, а (неизвестни) дистрибутори - често от далечни страни - гарантират, че всичко ще бъде наред.  

Прекалено хубаво, за да е истина? Разбира се. Microsoft, с изключение на (физически) карти с кодовете на продуктите, които се продават със сертификат за автентичност, не продава кодове като самостоятелни продукти. Тези кодове могат да бъдат откраднати и фалшифицирани или става дума за кодове, които първоначално са били предназначени за обемно лицензиране. Кодът за обемно лицензиране е свързан с конкретна организация и може да се използва само от служители на работното място.  

Последствия? Ако купите откраднат или фалшив софтуерен код и го използвате, за да активирате Windows или Office, активирането може да не е успешно, тъй като кодът вече се използва на друг компютър или пък може да се наложи Microsoft да блокира използването му по-късно, когато получи известие, че кодът е откраднат.  

Скъп урок 

Може да се случи обаче, че проблемите с активирането на операционната система или офисните програми да са най-малката ви грижа. Продажбата на неоригинален софтуер е свързана с дейността на престъпни сдружения, които с помощта на вируси и троянски коне могат да затруднят използването на вашите персонални компютри - и живота ви. 

Изследователската компания IDC* е установила, че всяко трето пиратско копие на софтуер за персонален компютър причинява инфекция със злонамерени програми, като нежелани рекламни програми, програми за кражба на пароли и потребителски данни, програми, които записват използването на клавиатурата или дори позволяват на престъпниците да поемат контрола над компютъра.  

Отстраняването на проблемите със заразения софтуер отнема време, а често и пари: от IDC са изчислили също така, че европейските потребители прекарват средно 10 часа за отстраняване на проблемите при всеки отделен случай на заразен софтуер. 

Подайте сигнал за фалшиви продукти 

На уебсайта How to Tell са налични още съвети за това как да идентифицирате дали вашият софтуер и хардуер на Microsoft са оригинални. Четете, проверявайте и купувайте без страх.

Подозирате, че сте получили фалшив софтуер? Съобщете за подозрението си на Microsoft, който се стреми да помогне на клиентите, които неволно са купили фалшив софтуер на компанията.  

* Causes and Costs of Security Threats from Pirated Software in Europe 2017, IDC