fbpx Големите данни: Голямата дигитална бизнес промяна (първа част) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големите данни: Голямата дигитална бизнес промяна (първа част)

 Ако искате да разберете всичко за един бизнес, имате два възможни подхода. Единият е да се обърнете към неговия собственик, а другият е да се насочите към данните, които този бизнес генерира.

Все пак, нищо и никой не познават една бизнес организация толкова добре, колкото нейният основател! Той е автор на първоначалната идея, намерил е начин тя да се случи, открил е съмишленици, справил се е с първите трудности и е завоювал първите си успехи. За да управлява и развива бизнеса си, този човек познава перфектно средата, професионалистите, клиентите, конкуренцията, тенденциите и новостите на пазарите, за които работи.

Но дали един единствен човек, макар и собственик на съответния бизнес, може да види всичко в дълбочина? Колко добре можеш да познаваш екипа си, ако в него работят 200 или 500 или дори 5000 хил. души. Колко добре можеш да познаваш нуждите на клиентите си, ако продаваш на хиляди или дори на стотици хиляди? Колко добре можеш да управляваш склада или производството си, ако имаш хиляди или десетки хиляди артикули?

С какво количество информация можем да се справим?

Възможно е да ви разочаровам, но истината е, че няма човек, който може да се справи дори на приемливо ниво с толкова обемна задача. Човешкият мозък няма нужния капацитет, за да вникне в дълбочина в толкова много и комплексни казуси. Малкълм Гладуел, автор на бизнес книгите „Повратна точка“, „Проблясък“ и „Изключителните“, доказва, че човек не може да познава отблизо повече от 150 души едновременно. Да познаваш някого отблизо означава да знаеш името на половинката му, каква е професията му, дали и колко деца има.
Толкова голямо количество информация днес наричаме с термина big data или големи данни. Масив от данни получава определението голям, когато един човек не може да се справи с неговата обработка в разумно време. И днес живеем във времена, в които големите данни трансформират не само локалния и глобалния бизнес, но дори и обществените отношения.
Тази трансформация е изцяло дигитална. И тя е точно толкова значима, колкото появата на Интернет преди 20 години.

Как големите данни вече трансформират бизнеса?

Големите данни съдържат в себе си отговори на много въпроси и решенията на много проблеми. Ако един бизнес знае как да работи с тях, той ще бъде по-конкурентен, по-ефективен, по-печеливш и съответно по-успешен.

Как изглежда всичко това в цифри? Според проведено в САЩ проучване на BARC Research, 92% от компаниите, използващи големи данни, постигат и преизпълняват целите си. Едва 5 на сто са тези, които не успяват да се похвалят с това. Накратко казано – дигиталния свят, в който живеем днес ни дава изключителната възможност да превърнем данните си в конкурентно предимство. В САЩ, където бизнес ефективността е религия, анализът на данни резултира в 8% ръст в приходите на компаниите, които го използват и в 10% спад на оперативните разходи. И това е при компании, които са ключови играчи в своите сектори от много години.

Какви ползи могат да бъдат извлечени?

69% от анкетираните бизнес лидери в САЩ обявяват, че големите данни и техния анализ им помагат да вземат по-добри стратегически решения. 54% посочват, че получават по-добър контрол върху оперативната работа. 52 на сто казват, че данните им помагат да разбират по-добре клиентските нужди и нагласи. А 47% обявяват, че големите данни им помагат да намалят разходите си. 

Как данните на един бизнес могат да работят за него?

Карли Фиорина, бивш главен изпълнителен директор на Hewlett Packard (първата жена, управлявала компания в Топ 20 на класацията на сп. Fortune) казва, че една от основните цели пред бизнес лидерите е да превърнат данните в информация, а информацията в полезно и приложимо ново знание.

Големите данни сами по себе си не решават бизнес проблеми. Това се случва едва след като те бъдат подложени на анализ. С това се занимават специалистите по data analytics, които използват алгоритми, математическо моделиране и компютърно генерирани симулации. Т.е. ако големите данни са горивото на голямата промяна, техния анализ е двигателят с вътрешно горене.

Очаквайте във втора част конкретно приложение на големите данни в бизнеса.