fbpx Три страхотни дами стартират българския клон на „Жените в Технологиите“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Три страхотни дами стартират българския клон на „Жените в Технологиите“

На 01 май 2021 г. отваря врати българският клон на „Women in Tech“, международна организация за овластяване на жените в технологиите, чиято основна визия е да предостави равен достъп за жените до STEM (абревиатура за Science, Technology, Engineering, Maths – Наука, Технологии, Инженерство, Математика).

Организацията разкри за по-малко от три години над 30 представителства по света и привлече хиляди членове от над 100 държави на шестте континента.

Датата, на която Women in Tech – България стартира е избрана символично. Първи май е символ на работническите движения и защитата на социалните права на човек. Мисията на Women In Tech е да овласти жените и да им даде достъп до качествено образование, социално равенство, предприемачески умения и да насърчи участието им в науката и технологиите, давайки им самоувереност и нужните им познания, за да успеят да бъдат конкурентноспособни и да развият успешна кариера в областта на STEM.

Съоснователи и председатели на Women in Tech – България са основателят на фондация „Дигиталните деца“ и небезизвестен консултант по дигитален маркетинг и бизнес развитие Ивелина Атанасова – Генчев, Жюстин Томс, жената която развива българската уеб среда и стандарти от края на 90-те досега и Дими Илиева, Маркетинг директор на българската финтех компания „Майпос“ и сертифициран бизнес коуч, която ще ръководи и развива варненската общност на Women in Tech.

Трите дами споделят, че за тях Women in Tech е било естествено развитие, както на кариерата им, така и на всички проекти и лични инициативи през последните десет години.

„Смятаме, че е важно да се говори повече и открито за ролята и мястото на жените в технологиите. Време е повече момичета и дами на всякаква възраст да знаят, че не е задължително да могат да пишат код, за да намерят реализация в сферата на STEM. Искаме да развенчаем някои отколешни митове в това отношение, да поставим във фокус вдъхновяващи примери на дами с успешни кариери в технологиите у нас и да създадем общност, в която да се подкрепяме, развиваме и заедно да променяме обществената нагласа“, заявяват основателките на българския клон.

Women in Tech е доброволческа организация, която се издържа изцяло от местните членски такси. Във връзка с усложнената икономическа обстановка в страната след COVID пандемията обаче, членството за България ще остане напълно безплатно до края на годината.

Всички членове на Women in Tech ще имат възможността да се включат в серия от безплатни образователни събития, маратони за предприемачество и глобални инициативи. Участието в тях е предвидено да бъде напълно БЕЗПЛАТНО.

На 24 май 2021 стартира първият маратон по женско предприемачество и теми, свързани с жените и технологиите. А всички, които се включат в него ще имат възможността да кандидатстват и за глобалната менторска програма на Women in Tech, която ще се състои през лятото.

Предстоят серия от бизнес закуски и индивидуални коучинг събития.

За повече информация за Women in Tech – България и включване в събитията и инициативите, посетете местната страница във Facebook – Women in Tech - Bulgaria или официалния уеб сайт на движението - https://women-in-tech.org/.

Кои са дамите зад Women in Tech България?

Ивелина Атанасова-Генчев - бизнес консултант по пазарни стратегии и маркетинг на растежа с над 20 години опит. Управляващ директор на Newtrend Agency - бизнес клиника® за дигитална трансформация на бизнеса. Ментор в редица международни акселераторски програми. Автор на теорията за “дигиталните деца” и основен двигател на глобалната инициатива за трансформация на образованието DigitalKidZ: „Училище с отворен код.

В професионалната ѝ визитка присъстват отличия за „Жена на годината“ в категория „Иновации и технологии“, отличие от Президента на Република България – Румен Радев за висок обществен принос в областта на компютърните науки – награди „Джон Атанасов“. Повече за Ивелина в личния ѝ уеб сайт - https://ivatanasova.com/

Жюстин Томс е жената, която развива българския уеб от края на 90-те години. Основател на ABC Design & Communication, лектор в НБУ - Департамент Масови комуникации, Софт Уни Digital и един от основателите на конкурса „Сайт на годината“. Жюстин е автор на над 20 книги за интернет и масови комуникации.

Дими Илиева е маркетинг консултант с над 15-годишен опит в различни сфери – от софтуерни компании през потребителски услуги до B2B продуктови бизнеси. Френската ѝ MBA диплома, към която по-късно добавя и магистратура по Предприемачество, я води да открие дигиталния маркетинг първо в чужбина, но истинската ѝ страст е да бъде част от динамиката на бързо растящи български компании. Понастоящем е Маркетинг директор и Член на Борда на директорите на myPOS. След като се сертифицира към Международната коучинг федерация, през последните години Дими също подкрепя и менторства млади бизнеси и жени-предприемачи.