fbpx Интелигентно видеонаблюдение с изкуствен интелект разпознава емоции, пол, години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интелигентно видеонаблюдение с изкуствен интелект разпознава емоции, пол, години

Интелигентно видеонаблюдение с изкуствен интелект разпознава емоции, пол, години

За първи път в България бяха демонстрирани системите за видеонаблюдение Mobotix, които разполагат с вграден изкуствен интелект и се предлагат от Konica Minolta.Те могат да работят заедно с други електронни устройства, да ги управляват, да си взаимодействат с тях и да взимат решения, базирани на невронни мрежи. Нямат нужда от мрежово записващо устройство и разполагат с технология за лицево разпознаване. Могат да различават животни, автомобили, изоставен багаж, нетипични струпвания и дори човек, който е изпаднал в беда. Също така могат да отчитат емоции, пол, дори възраст. Сред компаниите, които вече използват иновативната технология, са големи производствени, транспортни, логистични и ритейл организации. Ние не пропуснахме да тестваме системата и застанахме пред камерата с изпълнителния директор на "Коника Минолта Бизнес Солюшънс България" Елена Дречева, а на екрана се изписа, че сме в позитивно емоционално състояние.

Демо представянето бе по време на конференцията Digital Workplace of the Future, на която Konica Minolta показа визията си за работното място на бъдещето, като гостите имаха възможност да разгледат специалната демо зона, наречена Workplace Hub, в която можеха да се видят и супермодерен HPE сървър за съхранение на данни, безжична точка за достъп, доказани функции за киберсигурност и GDPR съвместимост.

Според доклад, публикуван в International Journal of Enterprise Information Systems, един служител губи средно по 2,5 часа на ден, като работи върху задачи, които негов колега вече е свършил. Дигиталното работно място е необходимост от първостепенна важност, ако компаниите искат да са клиентски ориентирани, бързи в изпълнението и по-продуктивни. По данни на Gartner 2/3 от служителите очакват гъвкаво работно време, като 1/4 от европейците вече се възползват от това под формата на 1 ден работа от вкъщи. Тази мобилност изисква достъпът до фирмената информация да е бърз и лесен и да съществува по-голяма възможност за сътрудничество между колегите и работа в екип. Решенията на Konica Minolta допринасят за това, като същевременно допълват наличната ИТ инфраструктура, заместват остарелите технологии и заемат водеща роля във всички ИТ дейности. 

„30% от нетните ни продажби са от портфолиата ни за управление на документи, ИТ инфраструктура и интелигентно видеонаблюдение, възможности, с които разширихме предлаганите от нас услуги едва преди 4 години. Konica Minolta е в България вече 15 години, като винаги сме се стремили да предлагаме иновативни технологични решения, които да дават стойност на нашите партньори“, каза по време на представянето Елена Дречева, която е начело на компанията точно от 15 години. 

Според проучване на Konica Minolta и консултантската агенция Opinium, поведено в четири държави на два континента, 33% от малките и средните предприятия посочват като предизвикателство пред бизнеса си киберсигурността. Близо 1/5 пък имат затруднения с ИТ инфраструктурата. Това води до загуба на време и средства, влошаване на производителността на служителите и качеството на положения труд. Решенията на Konica Minolta допълват съществуващата ИТ инфраструктура и заемат водеща роля във всички ИТ дейности. Дигитализацията на работното място е ключов процес за предприемачите в световен мащаб, защото 75% от работната сила до 2025 г. ще са хора, израснали с технологиите и приемащи ги за даденост. Данните представи Кимо Ярвенсиву, мениджър „Стратегически партньорства“, М-Files.

От 2016 г. насам броят на партньорите на Konica Minolta в България се е увеличил с 21%, а екипът – с 46 на сто. Компанията има представителства в 9 български града – София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Велико Търново, Шумен, Плевен, Благоевград.

Konica Minolta инвестира в Компетентностен център за интелигентно видеонаблюдение за Европа. Тук в България се осъществява развойна дейност, трупат  се знания и умения, споделяни със служителите на компанията навсякъде по света.  

Facebook коментари