fbpx Bosh и Microsoft изследват как AI може да помогне за безопасността на пътя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Bosh и Microsoft изследват как AI може да помогне за безопасността на пътя

Очакванията са, че генеративният изкуствен интелект ще позволи на превозните средства да оценяват ситуациите и да реагират адекватно, за да се повиши безопасността на участниците в пътния трафик.

Затова Бош и Майкрософт проучват възможностите за колаборация за използване на силата на генеративния ИИ, като вярват, че тя ще изведе изпълнението на функциите за автоматизирано шофиране на следващото ниво. Те смятат, че генеративният ИИ ще повиши комфорта в автомобилите и ще осигури по-голяма безопасност за всички участници в движението. За постигането на тази цел ще се използва цялостното разбиране за превозните средства и специфичната експертиза в областта на ИИ за автомобилите, както и достъпът до данни от автомобилните сензори за захранване на генеративния ИИ. „В името на непоколебимия си ангажимент за по-безопасни пътища.

Днес ИИ бързо достига границите си, когато става въпрос за системи за обучение за автоматизирано шофиране. Модерните системи за подпомагане на водача могат да откриват хора, животни, предмети и превозни средства, но в близко бъдеще генеративният ИИ ще съдейства да се определи дали дадена ситуация потенциално може да доведе до инцидент. Изкуственият интелект използва огромно количество данни, за да обучи системите за автоматизирано шофиране, така че те да правят по-добри заключения. Например, дали предметът на пътя пред вас е найлонова торбичка или повредена авточаст. Тази информация може да се използва или за директна комуникация с водача – например чрез предупреждение – или за стартиране на подходящи маневри, като спиране с включване на аварийните светлини.

Експертите по ИИ на Бош в момента работят върху над 120 специфични приложения, които новите модели на ИИ създават за служителите и клиентите на компанията. Приложенията включват генериране на софтуерен програмен код, както и мощни чатботове и гласови ботове за съпорт на техниците и за взаимодействие с потребителите. Сред тях е и AskBosch, вътрешната търсачка, подпомагана от ИИ, стартирала в края на 2023. Тя предлага по-бърз достъп на естествен език до голямо разнообразие от източници на данни – например, информация, разпръсната из интранет. Освен наличните външни данни, AskBosch включва и вътрешни източници на данни, така че служителите на Бош могат да проучват информация, специфична за компанията.

Генеративният изкуствен интелект осигурява и по-голяма скорост в производството: в пилотните проекти в два завода на Бош в Германия генеративният ИИ създава синтетични изображения с цел разработване и мащабиране на ИИ решения за оптичен контрол и оптимизиране на съществуващите ИИ модели. Компанията очаква, че така ще се намали времето, необходимо за планиране, стартиране и разширяване на ИИ приложенията от сегашните 6 до 12 месеца само до няколко седмици. След успешно пилотно прилагане услугата за генериране на синтетични данни ще бъде предложена на всички локации на Бош.