fbpx 4 пъти по-бързо развитие на дигиталната инфраструктура | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

4 пъти по-бързо развитие на дигиталната инфраструктура

Водеща снимка
Да

4 пъти по-бързо развитие на дигиталната инфраструктура

Пандемията е принудила икономиките рязко да ускорят дигитализацията. Цифровите лидери – бизнесите, които вече са въвели стратегия с фокус върху дигитализацията, оперират 4 пъти по-бързо, отколкото преди пандемията. Тези компании са намалили времето за внедряване на тяхната дигитална инфраструктура в различни региони, разширяване на множество отдалечени точки (Edge) и интегриране на множество облачни решения. Резултатите, за които преди са били нужни 2 години, вече се постигат за 6 месеца. Това показва Глобален индекс за взаимосвързаност (Global Interconnection Index – GXI.

Очаква се, че ускорението на дигиталната трансформация ще продължи да стимулира бързия ръст в капацитета за взаимосвързаност. Според петото издание на GXI общият капацитет за взаимосвързаност – размерът на частната свързаност за трансфера на данни между организациите, ще достигне над 21 485 терабита за секунда (Tbps) или 85 зетабайта на година до 2024 г. Това представлява комплексен годишен темп на растеж (CAGR) от 44%. Този ръст е в съответствие с нарастващото търсене на дигитална инфраструктура, необходима за изместване на повече бизнеси в онлайн пространството, подпомагане на електронната интеграция с партньори и вериги на доставки и достигане на повече хора в дистрибутирани хибридни работни среди.

- Близо 30% от инфраструктурата на бизнеса, внедрена в независими центрове, се е изместила в дигиталната (Edge) среда близо до точки за потребление на данни. Доставчиците на услуги също се насочват към дигиталната среда, като Edge инфраструктурата им се разраства 2 пъти по-бързо, отколкото инфраструктурата в ядрото, което им позволява да отговарят на нарастващото търсене от страна на бизнеса.

- Цифровите лидери осъществяват взаимосвързаност с 10 пъти повече партньори, което им позволява да се възползват от дигиталната трансформация, както и от най-добрите налични услуги от широк набор от доставчици на услуги и партньори. Тази тенденция се наблюдава сред 12 сфери на дейност и три региона за традиционните компании, тези, създадени в облачна среда, доставчиците на услуги и дори хипермащабните компании.

- Очаква се, че секторът на финансовите услуги ще използва повече от 50% от капацитета за взаимосвързаност сред традиционните сектори, производството заема второто място.

- Очаква се публичният сектор, здравеопазването, индустриалните услуги и транспортът да имат най-бързия ръст на дигиталната инфраструктура. Прогнозата е за 48% или повече комплексен годишен темп на растеж (CAGR) в капацитета за взаимосвързаност между 2020 г. и 2024 г. в глобален план. В резултат на пандемията тези сфери на дейност, които доскоро изоставаха при използването на взаимосвързаност, сега са водачи в темпа на ръст на взаимосвързаността.