Електронната търговия в Европа се разраства сериозно

Европейците все повече предпочитат да пазаруват онлайн. Очакванията са пазарът за електронна търговия на Стария континент да нарасне с 45% от 2015 до 2018 г. Проучването на Mastercard сред потребители от над 20 държави в Европейското икономическо пространство показва, че един от четирима европейци с достъп до интернет е поръчвал продукти или услуги онлайн поне веднъж седмично през 2016 г.
Възходът на електронната търговия обхваща цяла Европа, но проучването все пак показва интересни различия между държавите по отношение на това колко често пазаруват хората онлайн, какъв тип продукти поръчват и предпочитаните от тях методи за разплащане. Във време, когато европейските политици търсят начини да разрушат бариерите пред трансграничната електронна търговия, Masterindex подчертава и различните национални нагласи към пазаруването от уебсайтове от други държави.

Колко често хората пазаруват онлайн?

Оказва се, че интернет потребителите във Великобритания са най-редовните клиенти на електронната търговия в цяла Европа. Процентът на поляците (9%), литовците (9%) и италианците (8%), които ежедневно пазаруват онлайн, е подобен на този на Острова (8%). Българските потребители, които пазаруват онлайн всеки ден са 4%, като по този показател те се нареждат наравно с германските, холандските и чешките, и пред датчани и румънци (3%). Британците пък се отличават, когато става въпрос за седмична активност (41%), следвани от ирландците (32%) и немците (30%). За разлика от тях, вероятността финландци (17%), естонци (16%) и датчани (16%) да закупуват стоки от интернет поне веднъж седмично е далеч по-малка.
 

Продуктите, които хората купуват от интернет са предимно дрехи и обувки – най-популярната категория със средно 48% за Европейската икономическа зона, следвани от билети (34%), електроника (33%) и книги (31%).

Интересно, е че два пъти по-вероятно е британците, които пазаруват онлайн (33%), да закупят хранителни продукти от интернет, в сравнение с техните най-близки съседи от Холандия (16%), Франция (15%) и Белгия (13%);

Гърците, които пазаруват онлайн, резервират през интернет далечни пътувания четири пъти повече от хърватите;

Забелязва се и регионална тенденция – Финландия (31%), Швеция (22%) и Норвегия (22%) са единствените държави с над един от петима интернет купувачи, които играят онлайн хазарт.
Нагласите към предпочитаните методи на разплащане онлайн също варират. В Чехия, Германия, Холандия и Полша онлайн банкирането е два пъти по-популярно от картите. Но в страни като Великобритания, Франция, Испания, Ирландия и Италия, картите остават най-популярния разплащателен метод. Проучването също така разглежда новите разплащателни методи като дигиталните портфейли, приложенията за банкиране и сканиране на QR код, отчитайки голям потенциал за развитие в тези области. Въпреки че европейците проявяват сериозен интерес към изпробването на нови технологии, стойностите значително се различават от тези на действителната употреба. Например, на теория интернет купувачите в Испания са най-големите ентусиасти към електронните портфейли, но когато става въпрос за реалното им използване те изостават от норвежците (20%), гърците (20%) и финландците (19%).

Въпреки тези различни тенденции, европейците са склонни да споделят сходни притеснения за онлайн пазаруването. Страхът от измама е причина номер едно за отказ от пазаруване онлайн във всички държави, взели участие в проучването. Тя действа като особено голяма пречка в страни като Гърция (71%) и Испания (64%), за разлика от Дания (46%).

Когато става въпрос за трансграничната електронна търговия, се оказва, че доверието е много по-голям проблем за някои националности, отколкото за други. Френските онлайн потребители, които никога не пазаруват от други държави, изтъкват липса на доверие в чуждестранните уебсайтове, която е близо два пъти по-голяма от тази при испанци и италианци, и четири пъти по-голяма от поляци и чехи. Основните бариери, които спират български потребители да пазаруват от чуждестранни електронни магазини, са очакванията за дълъг срок на доставка (23%), както и трудното възстановяване на средства (29%), в случай на връщане на покупката. В нито една друга европейска държава, част от изследването, тези притеснения не са толкова високи.

Основна причина да не се пазарува онлайн в чуждестранни сайтове обаче не е доверието или сигурността, а по-скоро наличието на добри местни възможности. 40% от онлайн купувачите във Финландия и Полша, които не искат да пазаруват от чужбина, смятат, че сайтовете за електронна търговия в техните държави изцяло отговарят на техните изисквания. Като основен мотив да пазаруват от чуждестранни сайтове, българските клиенти изтъкват по-доброто качество на стоките (35%) – този показател е далеч над средния за Европа (12%).
Европейските потребителите най-често вземат решение да пазаруват извън страната си в резултат на получена привлекателна оферта (40%). Най-популярните продукти, поръчвани извън граница, са дрехи, аксесоари и обувки (37%), следвани от книги, музика, DVD и видео игри (21%).

Вероятността хората да се възползват от такива оферти значително варира в различните държави. От една страна, повече от двама от петима онлайн потребители в България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Литва, Холандия, Полша, Румъния и Словакия твърдят, че никога не са пазарували от чуждестранен уебсайт. За разлика от тях, почти 90% от хората, които пазаруват в интернет в Австрия и Ирландия, заявяват, че са закупили продукти от чужбина поне веднъж в живота си. Същото се отнася и за над двама от трима онлайн купувачи в Италия, Испания и Великобритания.
Един по-общ поглед показва, че съществува сериозен потенциал за разрастване на трансграничната електронна търговия, след като средно над 40% от европейските онлайн потребители вече пазаруват от чужбина поне веднъж годишно.

Facebook comments