fbpx Електронните обучения – ЗАЩО и КАК? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Електронните обучения – ЗАЩО и КАК?

Какво е необходимо, за да бъде едно електронно обучение ефективно?

Това е труден въпрос, за да бъде даден незабавен отговор. Когато търсим отговор, е необходимо да се насочим към традиционните методи за обучение и кои техни елементи ги правят ефективни. Дали е контакта ‘очи в очи’ с обучителите? Или взаимодействието с останалите обучаеми? Или задаването на въпроси и получаване на незабавен отговор? Или може би просто това, че метода ни е познат и знаем какво можем да очакваме?

Със сигурност причината не е една. Ако се съгласим, че обучението по дефиниция е процес, който цели изменение на действителното поведение, чрез нарастване на разбирането или нови начини за адресиране на процеса, тогава ние трябва да насочим вниманието си към резултата.
Дали живите сесии на обучение са по-добри от тези на електронните обучения? За някои хора, може би да. Изглежда, обаче, че онлайн обучението набира скорост бързо и печели своите симпатизанти.

Обмислете това: целите и резултатите от всички обучителни методи са подобни. Каква е разликата тогава?

Основната разлика, е в начина на доставяне. И тази промяна, е доста радикална. Пилотирането на самолет е значително по-различно от това да ходиш пеша, но в този момент и двете биха те отвели на указаното място. Разликата? Ние я наричаме технология. И като всяко ново нещо, електронните обучения имат своите плюсове и минуси.
Дали да се използват като поддържаща форма за продължаващо научаване, или като основен източник за натрупване на знания и умения, зависи до голяма степен от организацията, бранша, нивото на информираност на обучаемите, предпочитанията на стила на учене. Но за да разберете дали този начин на обучение е подходящ за вас и какво точно може да ви даде, винаги е от полза да бъдете по-информирани. Това е целта и на следващите редове, където ще се опитаме да ви дадем по конкретна информация, чрез отговори на реални казуси и често задавани въпроси от нашата практика!

E-Learning във въпроси и отговори

1. Какво е e-learning?
E-learning или електронно обучение е онлайн базирано обучение. Подходящо е както за заместител, така и за допълнение към стандартното обучение в зала с лектор. Достъпно от всеки компютър с достъп до интернет. За повишаване на ефективността от обучението курсовете се разработват по специфичен начин. Това означава, включване на множество интерактивни упражнения, в които обучаващите се ангажират и задълбочават в обучението.

2. Какви са изискванията за участниците в електронно обучение?

Единственото изискване е да имат достъп до компютър с интернет. Препоръчително е обучението да се прави в спокойна обстановка, без прекъсвания и говорене, за да бъде по-голяма степента на задълбоченост и съответно ефективността на обучение.

3. Защо да избера електронно обучение? Кои са предимствата му?
Независимо дали имате нужда от обучение за малка група служители, работещи в един офис или стотици служители в цялата страна, служителите имат лесен достъп отвсякъде и по всяко време до обучението. Те могат да минат обучението в удобно за тях време, от офиса или от дома им. Електронното обучение може да е също толкова ефективно, колкото и стандартното, но за сметка на това отнема наполовина от времето и е значително по-евтино. Също така, спестявате не малко разходи за командировъчни, нощувки и най-вече загубите от откъсването на служителите от работния процес.

4. Какво прави електронното обучение ефективно?
Материалът в обучението е лесен за четене, актуален и точен. Представен е по начин, специално разработен за самостоятелно учене в интернет. Включени са много интерактивни упражнения, ролеви игри, казуси, споделяне на добри практики, въпроси за размисъл, задачи за екипна работа, интересни графики, учебни филми, аудиофайлове и др.
По този начин се включват различни модалности, чрез които се усвоява материала. Взяка тема завършва с изходящ тест, който показва степента на усвояване на материала от обучаващите се. За продължаване на ефекта, могат да бъдат добавяни follow up сесии и тестове през различни периоди от време.

5. Може ли електронното обучение да отговаря точно на потребностите на моята организация и да бъде адекватно към спецификите на моята бранш и сфера на дейност?
В не по-малка степен от всяко друго обучение! В tailor-made варианта, всеки един от курсовете в електронното обучение на Ейч Вижън се настройва специално за нуждите на нашия клиент. В него се включват реални казуси от работата на служителите в компанията, с които се сблъскват ежедневно. Примерите, които се използват също са съобразени, така че да са максимално близо до тяхната сфера на дейност.

6. Как мога да проследя дали служителите ми са преминали курса и какви резултати имат?
Системата генерира отчет, в който тези неща лесно се проследяват. Може да се отчете времето, което е прекарал всеки един в курса, дали е преминал през всички под-теми и как е отговарял на въпросите в тях. Също така, всяка тема завършва с тест, включващ въпроси от цялата тема, както и казуси върху, които да разсъждават. Системата автоматично отчита точките от теста и дава оценка на представянето.

Електронното обучение е още една възможност, която не е за подценяване!