fbpx Доставките на хардуер с абсолютен рекорд за последните 10 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Доставките на хардуер с абсолютен рекорд за последните 10 години

Спадът в курса на американския долар, добрите две последни тримесечия на годината и трудните таргети в пазара на компютри, компоненти и периферия, в съчетание с растящата единична цена на устройствата доведе ръстовете в първото тримесечие на 2018 в доставките на ИКТ хардуер почти до истерия.

Заслуга за това имат и договорите за доставка на хардуер по големите обществени поръчки по ЗОП в България в 4Q на 2017, които се издължават и през 1Q на 2018. Подписаните договори за тези доставки са на стойност 23.7 млн. долара.

Невиждани резултати при настолните системи, сървърите, големите сторидж решения, твърдите дискове, мрежовия хардуер, токозахранващи устройства дори, при монитори и принтери удариха безапелационно двуцифрения ръст в щатската валута. Дори двата локомотива на хардуерния пазар – мобилните компютри и мобилните телефони показаха характер, като вторите напук на световния тренд „пораснаха“ с плюс 17.0 млн. само за тримесечие.

Далеч по-различна е картината в евро и в бройки. Таблетите дадоха малко назад, а при смартфоните резултата е минус 16,000 в бройки. Но пазара на смартфони е видимо труден. Все още в офертите на големите играчи в сегмента висят стари модели без корекции в цените, а конкуренцията си идва все по-горещо от интернет.
Азиатските доставчици вадят флагман след флагман със Snapdragon 845, три камери от по 20М пиксела и батерии с 3-4,000 мили амперчаса на цени от под 1 евро на ден.

На този фон осезаемото дръпване надолу в рапортувания sale-out в търговията на едро навежда на мисълта, че складовете може да се понапълнят и че някой в планирането може да пострада. В тази връзка е добре и дилърите, и хипермаркетите да внимават какво и с колко зареждат.

Другата изненада, вече като тенденция се оказа експорта. 1Q на 2018 си замина с второ място за последните 12 години, като за първи път в историята най-изнасяния вид хардуер е абсолютно дебютен за пазара.

Данните са от независимата агенция CBN.