fbpx Неволни участници в кибер престъпления | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Неволни участници в кибер престъпления

Неволни участници в кибер престъпления

Днес, когато компютрите и интернет са неизменна част от живота и бизнеса си, съвсем нормално е да има и компютърни болести и съответно лекарства за тях. И така както когато се разболеем трябва да вземем мерки, така и тези компютърни болести изисват навременно лечение.
На специално обучение в областта на IT сигурността, организирано от компанията hiComputers бяха коментирани как трябва да защитаваме себе си и бизнеса си от враговете в онлайн пространството.

ермина кибер престъпление като използването на компютри за криминална дейност, но добави, че компютърът е само средството за извършване на престъпления. Има фишинг, спам атаки, шпионаж и DDOS. Съществуват групи, които са добре организирани – така наречените хакери, които получават доста пари да пишат вируси, троянски коне и т.н. Хакерите работят на групи – например някой пише криптокодовете, втори пише мрежовите кодове или кодовете, свързани с подоперационни системи, т.е. как да те спре да деинсталираш вируса. Странното е, че кибер престъпниците са хора, няма как да бъдат разпознати от пръв поглед. Най-важното е да се знае , че няма пълна защита и че трябва да се използват специализирани средства за предпазване. Имайте винаги предвид, че паролите трябва да са „сложни” и финансови взаимоотношения би следвало да се провеждат само с хора, които могат да бъдат открити и физически. Банковите сметки трябва да бъдат редовно наблюдавани и е най-добре да бъде разкрита специална (отделна) сметка за интернет разплащания.

Имайте предвид и за недотам традиционните начини за заразяване на компютъра ви с вируси. Пример са USB устройствата като flash памет, IPod, GPS системи и др. Внимавайте откъде ги вземате.

Кибер престъпленията в България

През последната година у нас са осъществени 50% повече акции срещу компютърните престъпления, като основните начини за извършване на компютърни престъпления са банкови измами, хакване на имейл и електронен подпис, заразяване на PC-то с вируси, SQL-инжекции, бот мрежи, атаки през социални мрежи, социално инженерство, обмен на файлове посредством p2p комуникация. Писъкът на модата в компютърните престъпления понастоящем е детската порнография посредством флашиви профили, осъществяване на контакт с деца и разговори по скайп и други комуникационни програми като финален етап и принуждаване към противозаконни действия и сексусално блудство. Внимавайте, когато получите мейл с т.нар. „нигерийски” измами за пари, както и кражбата на електронна поща.

Ето и някои любопитни факти:

- Едни от най-активните страни по отношение на кибер престъпността са Бразилия, Нигерия и Русия.
- През януари и февруари 2010 са задържани 2-ма педофила в България – единият е от Шумен. „Осветените” педофили рано или късно влизат в затвора;
- Педофилите, които веднъж са затворени, не повтарят престъплението заради престоя си в затвора;
- замисля се изготвяне на официален регистър на педофилите в България, за да могат всички да знаят кои са и да пазят децата си;
- 1400-1500 са доставчиците на интернет в България за разлика от развитите страни, където се броят на пръсти (практически много трудно могат да бъдат намерени извършителите на престъпления)
- Има хора, доказани престъпници, които са интернет доставчици (най-малкото, което могат да направят, е да подпомогнат индустриален шпионаж като продават бази данни и друг вид информация – една много актуална тема напоследък – как да се предпазим от достъп до информация през интернет)
- Само през 2007 г. през българските “мулета” са преминали около 1,4 млн.лв. Най-малкото, което може да направи един интернет потребител, за да се предпази, е да си закупи легален антивирусен софтуер, който струва средно 50 лв. на PC и да бъде по-внимателен със сайтовете и документите, които отваря в мрежата.
 

Facebook коментари