fbpx Технологиите завладяват главите ни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологиите завладяват главите ни

Технологиите завладяват главите ни

Търсенето на потребителските технологии ще продължи да се увеличава и през 2012 година с очакван рекорден брой продажби на смартфони и таблети. Очаква се увеличение и на търсенето на по-ниските класове телевизори и компютри от страна на развиващите се пазари. Такива са прогнозите на специалистите на Делойт в областта на тохнологиите, медиите и телекомуникациите. Наблюдава се намаляване на цените на технологиите през последните три десетилетия и предпочитаната придобивка на таблет или телевизор, в сравнение с нова кола, почивка в чужбина или билет за спортно събитие, доказва, че потребителската електроника се справя доста добре по отношение на пазарната стойност. Вместо покупка на кола или къща, инвестицията в потребителската електроника може да се превърне в нов символ на статус за потребителите, разполагащи с по-ограничени бюджети. Потребителите могат дори да решат да жертват ваканцията си, за да закупят и нов компютър и телевизор, вместо да направят избор между двете устройства.

3D принтирането е тук, но фабриката все още не е във всеки дом!

3D печатът привлече вниманието на обществеността, но шумът около технологията не разкрива сериозните ограничения на тази идея. Възможността да се изтегли дизайн за всичко, което можем да си представим и да се създаде продукт на място се очаква да се превърне в един печеливш сегмент в няколко пазарни ниши през следващите няколко години. Такива ниши съществуват например в сектора на индустриалните инструменти, който се оценява на стойност 22 милиарда щатски долара в световен мащаб, на био-медицинския сектор или в сектора на след-продажбените услуги като например авто-поддръжка и ремонт. Най- вероятно, запалените ентусиасти "направи си сам" ще инвестират в 3D принтери, когато през 2012 г. цените паднат под $ 1000, но разходите за материали, необходими за да се създаде продукт като например спортни обувки остават все още високо специализирани и скъпи. Продажбите през 2012 г. вероятно ще останат под $ 200 милиона, и тези, които очакват ерата на Стар Трек "репликатора" може да се наложи да изчакат още известно време.

"Смартфонът за $ 100“ достига половин милиард броя

Над половин милиард евтини смартфони – на цена по-ниска от $ 100 - ще бъдат в употреба до края на 2012 г., тъй като търсенето на базовите мобилни апарати, които са оборудвани с функции подобни на компютър продължава да расте. Възходът на стодоларовия смартфон е аналогичен с ръста на продажбите на нетбука - преносими компютри с ниска цена и ниска мощност. Това се дължи на факта, че потребителите искат да заменят настоящите мобилни телефони, но не се нуждаят от мощността или функционалността, предлагани от устройствата от висок клас. Най-добрата възможност за това предоставят развиващите се пазари, където достъпът до интернет не е на високо ниво, но желанието за комуникационни и информационни услуги се разраства. И все пак $ 100-смартфон може да се хареса на потребителите и в развитите пазари, където може да се превърне в перфектен тийнейджърски "стартов" телефон. Това ще окаже натиск върху веригата за доставки за намаляване на цената на компонентите, но също така представлява предизвикателство и за разработчиците на софтуеърни продукти, защото се предполага, че собствениците на евтини смартфони няма да бъдат готови да заплащат за тези продукти.

Проучването на пазара е във вашите глави: рентгенови апарати и медии

Рекламната индустрия все повече ще използва мозъците ни през 2012 г. тъй като се наблюдава увеличаване на употребата на ядрено магнитния резонанс. Подобно на по-големите и по-скъпи скенери за ЯМР, които се използват в сектора на медицината, магнитните анализи могат да демонстрират, че дейността в определени дялове на мозъка се корелира със специфични емоции и видове мислене. Въпреки че методът известен като невро-маркетинг е доста оспорван, той вече започна да се използва от някои производители на хранителни продукти и да променя опаковките и дори вкуса на продуктите в резултат на проучванията, проведени с тази техника. Методът е бил използван, за да се определи, че при хората, които са най-активни в социалните мрежи, дяловете на мозъка, отговарящи за общителността са по-развити. Много е вероятно магнитният резонанс да се превърне в ключов инструмент за рекламодателите през 2012 г., но най-добре би работил като част от пакет, заедно с по-традиционните маркетингови техники. Препоръчително е за компаниите да бъдат информирани и да проучат този нов прозорец на човешкия мозък, но също така да не забравят, че това може да бъде един доста мъглив прозорец.

Печалби от социални игри

С разрастването на социалните мрежи и популярността на социалните игри през 2010 г. и 2011 г., техният финансов потенциал привлече вниманието на обществеността. Въпреки това тези компании имат нужда да се развиват и в други посоки, освен във "freemium" модела, който първоначално успя да ги превлече в светлините на прожектора. Те биха могли да получат и по-голям дял от глобалния пазар възлизащ на $ 63 млрд, в сравнение с тазгодишните 2%. За някои разработчици ръстът вече започна да забавя темпото си, а през последните две години цялата общност на социалните геймъри забуксува. През 2012 г. се очаква ръстът на приходите в целия под-сектор да намалее до под 20%, което може да принуди разработчиците, освен в продажбите на виртуални стоки през социални мрежи, да се фокусират и върху възможностите на рекламата или въвеждането на предварителни такси за ползване. Възможно е да се приложат бизнес моделите от индустрията на по-традиционните игри или дори да се развие франчайз моделът.

Посредници с онлайн ваучери: от новост в знаменитост

Секторът с онлайн ваучерите се разви с доста бързи темпове и през 2011 г. от новост се превърна в знаменитост. През 2012 година най-вероятно ще се установи в ниша, която въпреки, че е малка успява да генерира приходи от милиарди долари. Бързата еволюция на сектора означава, че стотици фирми ще изчезнат през 2012 г., тъй като конкуренцията продължава да расте, а маржовете да намаляват. Очаква се умерено намаляване на броя на потребителите на онлайн ваучери. Посредниците, които стоят между потребителите и търговците на дребно, ще продължат да генерират обороти от милиарди долари, но ще трябва да повишат качеството и разнообразието на предлаганите оферти. Вероятно посредниците ще трябва да приемат по-ниски комисиони за продажбите на ваучерите, които понякога надхвърлят и 50%, с цел да привлекат повече търговци на дребно като клиенти. Добре е да се опитат да изместят фокуса от отстъпката от обем към качеството, полезността или дори изключителността на продукта, за да може да се промени начина, по който се възприема тази услуга.

Facebook коментари