fbpx Успех на А1 по отношение на ръста на 5G трафика и броя клиенти на 5G | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Успех на А1 по отношение на ръста на 5G трафика и броя клиенти на 5G

В далечната 1985 г. се появява първото поколение безжична клетъчна технология за мобилни комуникации, или абревиатурата на английски - 1G, която използва аналогова връзка за пренос само на глас. Следва бурно развитие и идват следващите генерации технологии на 2G и 3G. 4G позволи вече гледане на видео с високо качество от много хора едновременно.

5G (от 5th Generation) е следващото поколение мобилни мрежи, което вече все повече става част от живота ни. Според прогнозите на PWC общият принос на развитието на Индустрия 4.0, част от която е и 5G, ще възлиза на $13,2 трилиона в световен мащаб до 2035 г., като ще генерира 22,3 милиона работни места.

Заедно с това, пpoгнoзитe на Market Intelligence & Consulting Institute (MIC) ca, чe пpeз 2022 г. гoдинa дocтaвĸитe нa 5G ycтpoйcтвa щe нapacнaт c 38,9% и ще достигнат дo 762,5 млн. броя, като само дeлът нa cмapтфoнитe oт пeтo пoĸoлeниe щe бъдe 53,7%.

Пандемията ни показа, че бързият пренос на данни може да спасява животи. Достатъчно е да си представим, че лекарите могат да получават данни от сензори, следящи различни здравни показатели на пациентите, както и да правят дистанционни прегледи. Осъществяването на контрол на качеството на въздуха, предотвратяване на загуби на вода в индустриални производства и водомерни зони, интелигентно сметосъбиране и др, или т.нар. решения от „Интернет на нещата“ се развиват и преди навлизането на 5G. Това става чрез комуникация между устройствата по Narrowband-IoT технологичния стандарт, който А1 например използва при решенията си за бизнес клиенти, заради множеството му предимства.

Но с все по-широкото навлизане на 5G технологиите тези решения ще се усъвършенстват допълнително, благодарение на бързата скорост и ниско времезакъснение на връзката. Всичко това води доустойчиво развитие, което днес е повече от актуално.

Мрежата на А1 е първата в България, която оперира изцяло на честоти в обхвата на 3600Mhz и съответно предоставя истинско 5G изживяване с гигабитови скорости.

В края на ноември 2020 година операторът стартира мрежата от пето поколение в централните зони на София, основните жилищни квартали и частите с най-висока концентрация на бизнес. През декември е покрито 90% от населението на открито в Бургас. Телекомът внедрява 5G с ново оборудване на европейски производители и използва честотна лента с ширина 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. По този начин 5G ULTRA осигурява в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни спрямо 4G. До момента максималната регистрирана скорост в 5G ULTRA е над 1750 Mbps.

Днес А1 продължава да развива истинската 5G технология и 5G ULTRA мрежата на телекома и вече обхваща всички населени места с над 10 000 човека население, както и основните морски, зимни и SPA курорти в България.

През първите шест месеца от годината трафикът през 5G ULTRA се е увеличил с над 180%

и достига над 5 000 терабайта (TB), а средната скорост на сваляне на информация през 5G е била около шест пъти по-висока спрямо тази на 4G мрежата на А1.

Телекомът временно е отворил своята 5G мрежа за лятото и до 30 септември всички клиенти на мобилна услуга от А1, които имат 5G смартфон, могат да изпробват безплатно скоростта на 5G ULTRA.

От началото на годината А1 е инвестирала 16,5 млн. евро в своята 5G ULTRA мрежа, благодарение на което компанията е увеличила почти тройно покритието на своята 5G мрежа като брой населени места и в момента те са над 200.

За цялата 2022 г. планираните инвестиции за развитие на 5G ULTRA надхвърлят 26 млн. евро.

За периода януари – юни 2022 г. градовете с най-голям трафик в 5G ULTRA са София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като потребителите от столицата са генерирали около половината от общия 5G трафик в страната.

Все повече потребителите търсят услуги за високоскоростен мобилен интернет, които да им позволят да работят, да се информират и да се забавляват, без значение къде в страната се намират. Това се потвърждава от данните на А1, според които броят на уникалните клиенти на 5G услуги се е увеличил с почти 350% през първите шест месеца от годината.

Същата тенденция се наблюдава и при употребата на мобилен интернет като цяло, без значение от използваното поколение мобилна мрежа. Общият трафик на данни е нараснал с 46% през първото полугодие на 2022 г. и с 60% спрямо същия период на 2021 г.