fbpx Сериозен интерес към оранжерийното ни производство на FRUIT LOGISTICA 2024 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Сериозен интерес към оранжерийното ни производство на FRUIT LOGISTICA 2024

Земеделието в контролирана среда, като ефективен начин за производство на пресни плодове и зеленчуци във все по-урбанизирания свят, отново бе във фокуса на най-голямото световно изложение в сектора - FRUIT LOGISTICA 2024 в Берлин. От 7-ми до 9-ти февруари българските оранжерийни производители застанаха редом до лидерите в бранша и новаторите, които променят средата за бизнес и търговия.

Участието на страната ни се организира от Българската асоциация на оранжерийните производители (БАПОП), с подкрепата на Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие“.  

В Берлин тази година си дадоха среща рекорден брой изложители - 2770 от 94 държави от всички континенти. 26-те палати на изложбения център бяха изпълнени с посетители от над 140 страни, представители на цялата верига - от производството до трапезата. Големият интерес към родните фирми и продукти беше истинската награда и удовлетворение за усилията и постоянството за работа в нелека среда. За първи път тази година бяха включени и новаторски събития с международно участие и партньорството на CEA Alliance и Wageningen University & Research по темите за интелигентното земеделие, модерните оранжерийни технологии и земеделието в контролирана среда (CEA).

Според статистиката през миналата година в Германия са произведени 5,2 милиона тона плодове и зеленчуци. Около две трети от пресните плодове и зеленчуци в германските магазини са внос от други страни. Италия през 2023 г. е произвела 17,44 млн. тона плодове и зеленчуци, а Испания още повече - 21,596 млн. тона. За това и нашето присъствие, наравно с най-големите, е важно за успешното излизане на оранжерийната ни продукция на пазарите в Централна Европа, коментираха от БАПОП.

Показахме постиженията си в прилагането на модерно оборудване и технологии за контрол на температурата и светлината, опрашване на растенията, автоматизирани системи за прибиране на реколтата и съхранение, които създават оптимални условия за отглеждане и устойчиво предлагане на здравословна и вкусна продукция на пазара.

„Горди сме, че в тази толкова тежка обстановка, на фона на протести на земеделци в цяла Европа, включително и в България в рамките на общонационалната стачка, нашите земеделци намират сили да бъдат на нивото на водещите международни производители, дистрибутори и търговци. Вместо да сме концентрирани само към представяне на продукцията си и нашата конкурентоспособност, се налага да се борим и за оцеляване“, коментира Йордан Кръстанов, председател на БАПОП.