Интернет на нещата не е научна фантастика

Хората на бизнеса се доверяват на данни и цифри. За създаването на успешен бизнес, обаче, смелите идеи и иновациите също са необходими. Една такава идея е „Интернетът на нещата“ - концепция, която предвижда множество интелигентни устройства да бъдат свързани едновременно и с интернет, и помежду си, работейки синхронизирано. На пръв поглед, тази идея може да прозвучи като научна фантастика, но последните проучвания сочат, че концепцията е по-близо до реалността, отколкото може би допускаме. ABI Research, например, предвижда, че повече от 30 млрд. устройства ще бъдат свързани безжично към Интернет на нещата до 2020 г. Това представлява повече от четири устройства на всеки мъж, жена и дете на планетата днес. Очакванията са, че Интернет на нещата все повече ще засяга широки сфери от живота - от производството на продукти, търговията на дребно, производството и разпространението на енергия, комуникациите, здравеопазването и много други.

За да помогне на потребителите и бизнеса да работят в такава среда, Intel наскоро представи процесорната фамилия Intel Quark. Тя е проектирана за приложения, където по-ниското ниво на енергия и размерът са приоритет пред по-високата производителност - независимо дали във вендинг машината в офиса или кафе машината у дома.

Първите продукти от фамилията Intel® Quark X1000 ще осигурят гъвкавост за по-високи нива на интеграция, по-ниска мощност и по-ниски разходи за следващата вълна интелигентни свързани устройства, като същевременно поддържат сет от инструкции за съвместимост с Intel архитектура. Intel® Quark X1000 SoC първоначално ще бъде таргетиран за ключови вертикали от Интернета на нещата – сред които индустриални, енергийни и транспортни. Чрез разкриването на нови възможности, благодарение на Интернет на нещата, процесорът Quark може да бъде използван в много сегменти и приложения, включително в търговията на дребно, комуникациите и медицината.

Мислейки си за нови интелигенти устройства, обикновено първата асоциация, която правим е, че те се създават в големи корпорации. Много често, обаче, добрите идеи идват и от ентусиасти в индустрията. За да помогнат на креативността, ентусиазма за наука и изобретяване сред създатели и студенти, Intel и Arduino обявиха сътрудничество при доставянето на платка за разработки Galileo. Оборудвана с процесорната фамилия Quark, платката Intel Galileo е създадена за ентусиасти и хора с не много широки технически познания, за да правят изобретения, използвайки Intel архитектура. Наскоро бяха направени няколко демонстрации на прототипи, направени от изобретатели - малък робот, който ‘усеща’ когато името му се споменава някъде в Интернет или Lyt-светлинна инсталация, приличаща на скулптура, захранвана от Galileo. Инсталацията ви кани да си ‘общувате’-плъзгайки пръсти по екрана на смартфона, за да променяте деликатно цвета, интензивността и модела на меката светлина, която грее от вътре.

Образованието е първата сфера, в която се представя Galileo. На по-късен етап, платката ще бъде предложена и на пазара. 50,000 платки Galileo ще бъдат дарени на 1,000 университета по целия свят в следващите 18 месеца, включително и в Европа, например, на Института по технологии в Карлсруе, Германия, Университета Сапиенца в Рим и Политехническия университет в Букурещ, Румъния. 

Моля коментирайте