fbpx ЕС дава началото на „Европейска година за развитие” 2015 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ЕС дава началото на „Европейска година за развитие” 2015

2015 г. слага началото на Eвропейската година за развитие (ЕГР2015), посветена на информирането и привличането на европейци от всички страни в името на развитието, година с която ще започне диалог около мотото „Нашият свят, нашето достойнство, нашето бъдеще“. ЕГР2015 беше предложена от Европейската комисия и приета единодушно от Европейския парламент и съвет. Благодарение на нея ще стане явен ангажиментът на ЕС и страните членки към премахването на бедността в целия свят.

Тази година ye участват голям брой заинтересовани страни с ключова роля за цялостното развитие и политиките за околна среда и климата. 2015 е годината, набелязана за постигане на Целите на хилядолетието за развитие и годината, в която последващият световен дебат ще се се насочи към единна стратегия за премахване на бедността и поощряване на екосъобразно развитие, по време на общото събрание на Oбединените нации през септември. Това е и годината, в която в Париж ще се постигне ново споразумение за международния климат.

ЕГР 2015 ще събере млади хора, политици, представители на гражданското общество и частния сектор, академични институции и отделни заинтересовани страни, за да се фокусират върху общите си цели за развитие. Тази година ще е първата, в която фокусът ще е насочен към външните за съюза връзки и взаимоотношения.

„Целта на Европейската година за развитие е да информира европейските граждани относно подкрепата на Европейския съюз и резултатите постигнати от него, съвместно със страните членки. Резулати, които определят ролята на съюза като световно значима“ – каза Невен Мимица, комисар за международно развитие и сътрудничество.

„Трябва да повишим информираността за ползите от европейското сътрудничество за развитие и за двете страни - за бенефициентите, но и за гражданите на ЕС. Това е уникална възможност да поставим развитието в центъра на вниманието на света и се надявам, че хора от всички страни на ЕС ще се присъединят към нас и ще вземат участие в Европейската година“, допълни г-н Мимица.

Календарът на ЕГР2015 е запълнен със събития на европейско, национално, регионално и местно ниво. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще даде старт на ЕГР2015 с откриваща церемония в Рига на 9 януари.

Официалният старт ще бъде последван от международно събитие по въпросите за равенството на половете на 2 март, 20-километров маратон в Брюксел през месец май и специални творчески състезания в рамките на ЕС, сред които видео конкурсът „Сияйните звезди на Европа”.

Сред останалите акценти са 28 лекции на Ришард Капушчински (по една във всяка от държавите членки), включването на „Европейска година за развитие” 2015 на ЕКСПО 2015 в Милано и връчването на наградите за журналистика „Лоренцо Натали”.

„Европейска година за развитие” 2015 ще включва широк спектър от творчески възможности за участници от държавите членки, вариращи от арт проекти и проекти за развитие до дейности в училища и университети, както и мащабни спортни събития.

Всеки месец от годината ще бъде посветен на специфична тема: фокус през януари ще бъде позицията на Европа в света, февруари е насочен към образованието, през март ще се обърне внимание на въпросите за равенството на половете, а април ще бъде месец на здравето.

С организирането на разнородни събития - от срещи на високо ниво до масови дейности, Европейската година за развитие ще даде възможност за по-голяма бъдеща ангажираност на гражданите на ЕС в темите за развитието и взаимодействието.