fbpx Кои са дърветата с корен? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кои са дърветата с корен?

Кои са дърветата с корен?

Десет дървета се състезават за наградата „Дърво с корен” 2010, стана ясно
тази седмица. Финалистите в конкурса на Фондация „ЕкоОбщност” са избрани сред 180 предложения, пристигнали от цялата страна.
Петчленното жури ще определи кои номинации ще продължат в следващия етап на конкурса.
Победителят сред десетте финалисти ще бъде определен чрез онлайн гласуване на адрес: http://www.bepf-bg.org/page/ФИНАЛИСТИ/47.html
Гласуването ще продължи до 31 декември 2010 г. Конкурсът „Дърво с корен” 2010 се провежда за първа година у нас, като целта е да се превърне в ежегодна инициатива. Част е от международния проект „Европейско дърво на годината”

Финалисти

520 годишен дъб в двора на манастира „Св. Николай”, с. Скравена, общ. Ботевград – за този дъб са получени три номинации от различни хора, като те разказват различни истории, свързани с дървото – за младата монахиня, погребана под него, оттеглила се в манастира след нещастна любов, за събитията, на които дървото е станало свидетел по време на Османското иго, както и за него самото и заплахите, които го грозят в днешно време.
400 годишен дъб в местността Юрта, гр. Попово – за Заклетата кория, както е известна гората, в която се намира това дърво, се е запазила стара легенда, която пази спомена за чудодейна поява на Света Богородица и избавянето на местното население от несгоди.
400 годишен бряст в центъра на с. Недан, общ. Павликени – брястът е емблематичен за селото и помни голяма част от неговата история. Въпреки това, местните власти решават да го отсекат, поради старостта му, но хората се обединяват и чрез протести и привличане на общественото внимание спасяват дървото.
300 годишен чинар в стария център на гр. Смолян – трогателен детски разказ за дървото разкрива неговата история, донасянето и засаждането му в града преди 3 века.
Ябълка в жк „Хиподрума”, гр. София – ябълката се е запазила като символ на годините, когато този, сега панелен квартал на столицата, е бил все още приветливо предградие с красиви къщи и забележителни вили. Бетонната лавина на града постепенно отнася спомена за него, но тази ябълка, като по чудо се запазва, като малко късче от все по-бързо стопяващата се зеленина в комплекса.
600 годишен чинар в центъра на с. Гърмен, обл. Благоевград – чинарът в селото е неизменно свързан с неговата история и е останал в легендите и разказите на местните за отминали събития, като еничарския керван, преминал от там преди векове.
1000 годишен дъб в с. Самуилово, общ. Сливен – дъбът е една от малкото
останки от великата българска гора, покривала някога територията на родината ни. Освен, че се е запазил в паметта на местните с многобройните събития, в чийто център винаги се оказват подобни стари дървета, в момента той и другите столетни дъбове в близост подслоняват през топлите месеци колония от застрашения бял щъркел.
100 годишен дъб в Дунавския парк, гр. Силистра – дървото е послужило като естествен събирателен център при изграждането на Дунавския парк в северния град през миналия век и се е съхранил в спомените на няколко поколения силистренци.
Вековен бук в местността Узана, Габровския Балкан – историята на този бук показва превратностите на времето и различните несгоди, които той е преживял и все пак е оцелял – от закопаване на османско съкровище в корените му до използването му като мишена от днешните бракониери.
Бор в с. Умаревци, общ. Ловеч – чрез привързаността на семейството към дървото е разказана човешка история за топлината на бащиното огнище, преселването вголемия град и необходимостта да оставиш родния дом, в търсене на по-добро бъдеще.