fbpx Меморандум с японската агенция за МСП | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Меморандум с японската агенция за МСП

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Японската агенция за малки и средни предприятия подписаха меморандум за разбирателство в Министерство на икономиката и енергетиката.

Подписването на меморандума ще даде възможност за задълбочаване на взаимоотношенията между българската и японската страна най-вече като обмен на опит по отношение политиките за насърчаване на малките и средните предприятия. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на церемонията по подписването на меморандума.

Приоритет в политиката на Министерство на икономиката и енергетиката са МСП, които са гръбнак на българската икономика. В България те са 371 299, като в тях работят 1,5 млн. българи. Мерките, които настоящото правителство предприе по отношение на МСП са за подобряване достъпа до финансиране и подкрепа за иновациите от Националния иновационен фонд. За първи път за него от бюджета са отпуснати 20 млн. лв., като до 31-ви март ще тече седма конкурсна сесия, по която фирмите могат да подават своите проекти в ИАНМСП.

Другата възможност за финансиране е чрез ОП „Иновации и конкурентоспособност“. През новия програмен период по оперативната програма фирмите ще могат да кандидатстват за 1,413 млрд. евро, което е с 300 млн. повече спрямо предишния. Фокусът при изпълнението на оперативната програма (2014 – 2020) отново ще бъде поставен върху иновациите и разработването на нови услуги и продукти, а 72% от средствата са предназначени за иновации и технологична модернизация на предприятията. Възможност за подпомагане дейността на малките и средни предприятия ще предостави и отпускането на кредити за бързоразвиващи се малки и средни предприятия от Българската банка за развитие.

На срещата между представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Японската агенция за малки и средни предприятия бяха набелязани и първи стъпки в сътрудничеството между двете държави. В началото на месец юни в Токио ще се проведе съвместен българо-японски семинар, на който представители на ИАНМСП ще представят бизнес климата в България и възможностите за японски инвестиции в страната ни.