fbpx Нови възможности за колективни инвестиции в земеделска техника | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Нови възможности за колективни инвестиции в земеделска техника

Нови възможности за колективни инвестиции в земеделска техника

Фермерите ще имат възможност за колективни инвестиции в земеделска техника през следващия програмен период. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на пресконференция за връчването на наградата „Агробизнесмен на България“. Той допълни, че за този вид кандидатстване за обновяване на технологичния парк на земеделските производители ще има 10% по-високо съфинансиране с европейски средства, и по този начин европейската солидарност ще достигне до по-голям брой бенефициенти. Васил Грудев уточни, че за този тип кандидатстване, един от критериите за недопустимост на проектите ще бъде, ако един от участниците има доминиращо влияние в колектива. По този начин няма , за да няма раздробяване на стопанствата.

Заместник-министър Грудев припомни, че първата подмярка, която ще бъде отворена от новата Програма за развитие на селските райони, ще бъде за инвестициите в земеделска техника. По нея са изчистени всички забележки и коментари, които Европейската комисия е имала, и приема на документи ще започне през първото тримесечие на 2015 година. Максималният таван на средствата по проектите ще бъде 500 000 евро, като решението за това е било взето с консенсус от тематична работна група, заяви Грудев.

Заместник-министър Васил Грудев връчи и наградата „Агробизнесмен на България“, която тази година получи изпълнителният директор на „Интерагри България“ Даниел Минев.