fbpx Фестивал на пурите в Хавана | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивал на пурите в Хавана

 
 

Habanos фестивал отбеляза присъствие на ценители на кубинските пури от повече от 70 страни, както и международно известни личности, почитатели на най-добрия тютюн в света. Всички те се насладиха на актуалните за тази година представяния от Habanos S.A. и уникалната програма по време на едноседмичното събитие в края на февруари в Хавана, Куба. Присъстващите известни личности на XV Habanos фестивал тази година са музиканти и специалисти по гастрономия: бившият номер едно в света тенис играч Борис Бекер; звездата от NBA Гари Пейтън; италиански тенор Дарио Балзанели, считан за наследник на Лучано Павароти, който заедно с легендарната кубинската певица Омара Портуондо изпълниха представление на живо по време на гала вечерта.

Авангардните хърватски готвачи Григур Бакшич, Зоран Симунич и Пантелия Пекич, членове на клуб Gastronomadi, представиха своите творения в кухнята, използвайки най-добрия тютюн в света. Ястията можеха да бъдат опитани по време готварското шоу "Тютюн и кулинария". Алиансът между Habanos и Риоха, със селекция от най-добрите комбинации между двете запазени места за произход, бе една от топ темите на Фестивала. Историческата крепост El Morro се превърна в сцена за вечерта за посрещането на гостите.

 
 

Участниците можеха да пробват новите витоли от Montecristo. Първата Petit N2 обогатява историческата Línea Clasica след много години чакане, като е отличната възможност ценителите да се насладят на вкуса и аромата на Montecristo за по-кратко време благодарение на иновативния си фигурален формат в единия край. Double Edmundo е втората витола, която Montecristo представи, предлагайки по-голям формат за едночасова наслада на аромати и вкусове на класическата линия Edmundo. Двете витоли носят новата лента/ринг на марката, в съответствие със простота и елегантността на Montecristo.

Вечерта на 28 февруари бе посветена на Vegueros – една много специална среща в чест на усилената работа на производителите на най-добрия тютюн в света, без чийто принос великолепните Habanos не биха съществували. Това събитие се проведе в протоколната зала на фабриката El Laguito, за да отбележи повторния старт на марката Vegueros. Витолите Tapados, Entretiempos и Mañanitas – са изцяло ръчна изработка от цели тютюневи листа, замислени за по-достъпния ценови сегмент и са средни към силни на вкус. Вечерта отрази отношенията между кубинския тютюн и кухнята, като едно от ястията, което се поднесе, включваше тютюн като съставка.

Хърватските готвачи Григур Бакшич, Зоран Симунич и Пантелия Пекич, членове на клуб Gastronomadi, контролираха подготовката на храната. XV Habanos фестивал приключи на 2 март 2013 г. с гала вечер в чест на марката Partagás, основана през 1845 г., която тази година представя първата по рода си Gran Reserva в своята 168-годишна история: Lusitanias Gran Reserva Cosecha 2007. Тази витола е изцяло ръчна изработка с цели тютюневи листа, избрани след щателен подбор от т.нар. „лигадор“ – майстор на смесването на листата Арналдо Бичот, който комбинира листа от реколтата за 2007 г. от местността Вуелта Абахо, отлежали в продължение на 5 години, в тютюневите области Сан Хуан и Мартинес и Сан Луис, които са защитени наименования за произход. Вечерта италианският тенор Дарио Балзанели изпя известната кубинска песен "La Comparsa".

Легендарната кубинска певица Омара Портуондо представи изпълнения с оркестъра Maestro Patterson и танцовата трупа Maestro Santiago Alfonso. На годишните Habanos Awards Дани Главър, известен холивудски актьор, получи Специалната награда от Фестивала за своя принос към разпространението на културата Habanos по света.

Борис Бекер връчи наградата Habanos Communications. На традициония търг на умидори бяха събрани повече от 1,3 млн. долара за Кубинската обществена здравна система, който бе завършващият момент на XV Фестивала Habanos. „Калиман Карибе“ ООД взе престижно отличие с грамота за принос в развитието на топ марките Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Partagas и др. в България, Македония, Албания, Армения. Отличието е придружено с картина от Саида дел Рио – име в кубинската авангардна живопис от световна величина.