fbpx Фестивалът ONE DANCE WEEK се открива на 9 октомври | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фестивалът ONE DANCE WEEK се открива на 9 октомври

Фестивалът ONE DANCE WEEK се открива на 9 октомври

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се завръща в Пловдив от 9 до 30 октомври. Деветото издание на фестивала ще представи работата както на най-новите имена от света на съвременния танц, така и на световно известни компании, определящи тенденциите в сферата на изпълнителските изкуства. Тазгодишната селекция на фестивала включва хореографи и компании от САЩ, Канада, Швейцария, Испания, Корея, Тайван, Чехия и Франция, които ще демонстрират различията и многообразието на съвременния танц.

Фестът стартира на 9-ти октомври в Дом на Културата „Борис Христов“ с постмодернистичен полъх от нюйоркската компания Stephen Petronio. Проектът им BLOODLINES, който ще открие фестивала, отдава почит на големите майстори на танца от постмодернизма, оказали дълбоко въздействие върху художествения път на поколения хореографи.

Репертоарът, който компания Stephen Petronio ще представи в България, включва емблематичните спектакли – Тропическа гора и Ледена примамка, дело на едни от най-бележитите фигури в историята на танца – Мърс Кънингам и Триша Браун – хореографи, създали оригинален движенчески език, базиран на изключителна физическа и концептуална прецизност, и отличаващи се с високи артистични постижения.

Освен тях в проекта BLOODLINES е включен и авторският спектакъл на Петронио – В движение, който отбелязва 30-годишнината от създаването на компанията. Творбата e енергичен и изцяло танцов спектакъл, който поставя акцент върху промяната на състоянията от неподвижност към движение, от бавни протягания към скоростни сблъсъци, всичко това с прекрасното озвучаване от пионера в електронната хип-хоп музика – Клемс Казино.