Фонд „Енергийна ефективност” (ФЕЕ) кредитира с близо 24 млн лв

Фонд „Енергийна ефективност” (ФЕЕ) кредитира с близо 24 млн лв

От началото на дейността си през 2005 г. досега Фонд „Енергийна ефективност” (ФЕЕ) е подкрепил чрез кредити и гаранции общо 116 проекта за инвестиции в енергийна ефективност, като общата стойност на направените инвестиции възлиза на приблизително 56 млн. лв. Средствата, предоставени за петте години от ФЕЕ като кредити на общини, компании, болници и университети, възлизат на 23.3 млн лв.


Най-много кредити са получили общините – общо 39 кредита за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. На малки и средни предприятия са дадени 35 кредита, а 11 са предоставени на болници и университети. От 2005 г. досега ФЕЕ е осигурил гаранции на общо 31 проекта на стойност 21.8 млн лв.


Оперативното управление за 5-те години съществуване на Фонд „Енергийна ефективност” се осъществява от избрания през 2005 г. чрез международен конкурс фонд мениджър – консорциума Еконолер-ЕнЕфект-Елана (ЕЕЕ), който се състои от канадската консултантска компания Еконолер Интернешънъл, българския Център за енергийна ефективност ЕнЕфект и ЕЛАНА Холдинг.
До края на юли 2010 г. Фонд „Енергийна ефективност” вече е изпълнил на 92% годишната си цел за подкрепени проекти чрез кредити или гаранции, като са финансирани или гарантирани инвестиционни инициативи на стойност 11.7 млн лв. Финансираните чрез 8 кредита проекти възлизат на 2.06 млн лв, като са гарантирани също 8 проекта с размер 9.6 млн лв. През първото полугодие на 2010 г. приоритет на ФЕЕ е подкрепата на проекти чрез гаранции, което позволи напълно да се усвоят средствата за гарантиране на инвестиции в енергийна ефективност, предоставени от Световната банка,.
 

Facebook коментари