fbpx Германия ще популяризира туризма в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Германия ще популяризира туризма в България

Министърът на туризма д-р Илин Димитров, президентът на Германо-Българската индустриално–търговска камара (ГБИТК) Тим Курт и главният управител на организацията д-р Митко Василев подписаха споразумение за стратегическо партньорство в областта на туризма.

На подписването присъства и Н. Пр. Ирене Планк, временно управляващ посолството на Германия у нас. „Българската и германската държави сключват споразумение за стратегическо партньорство и това дава възможност за утвърждаването и по-широкото популяризиране на Бранд България. С подписването на този документ се подчертава важността на германския пазар за  българския туризъм. В полагането на подписите именно днес има и символика, защото 3 октомври е национален празник на Германия“, подчерта министър Димитров. По думите му споразумението надгражда и разширява подписания през 2021 г. от предишния служебен министър доц. д-р Стела Балтова документ.

Според д-р Митко Василев, главен управител на камарата, потенциалът за сътрудничество на двете държави в областта на туризма е огромен и трябва да се развива. 

По време на церемонията стана ясно, че целта е обединяване на усилията на публичния и частния сектор, като се има предвид важната роля на партньорството между институциите и неправителствените организации за формиране на благоприятни условия за възстановяване и просперитет на един от най-засегнатите сектори в българската икономика.

Обхватът на споразумението включва насърчаване на обмена на информация между български и  германски туристически институции и компании. Документът предвижда съдействие от камарата при организиране на двустранни кръгли  маси и други събития с конкретна тематична насоченост. ГБИТК, в чието управление 30% е участието на германската държава, ще оказва подкрепа на българското аташе по туризма към българското посолство в Берлин при срещи с туристическия бранш, пресконференции, организиране на информационни вечери за туризма.

Освен това камарата може да бъде поканена да участва в търговски изложения на българското министерство на туризма в Германия, за да представи България като дестинация за четири сезона. Неправителствената организация може да съдейства за маркетинговите дейности и за стратегическото ориентиране на предлагането на здравни услуги, например с медицински асоциации, на медицински конгреси, за подготовката на публикации в немски здравни списания и други за популяризирането на здравните услуги в България.

Допълнително ще бъде развито устойчивото сътрудничество между правителствените институции чрез съвместни двустранни пътувания на делегации.