fbpx ИКЕА с първа колекция, изцяло вдъхновена от България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

ИКЕА с първа колекция, изцяло вдъхновена от България

Световноизвестното дизайнерско дуо Кнут и Мариане Хагберг представиха у нас своята колекция VÄSSAD – направена по поръчка на ИКЕА и изцяло произведена и вдъхновена от България. Специални гости на събитието бяха и производителите на VÄSSAD – фабриките Бонана, Петрич и Дриймс къмпани (Родопска тъкан), Смолян.

Кнут и Мариане Хагберг работят като дизайнери в ИКЕА от 1979 г. Те са създатели на емблематичната синя чанта и носители на множество награди, сред които и престижната Red Dot Аward през 2016 г. за серията маси LISABO.

През 2015 г. идват в България заедно с основателя на ИКЕА Ингвар Кампрад и се вдъхновяват от заобикалящата ги среда, производствените методи и материали в българските фабрики. Към идеите, почерпени от там, шведските дизайнери добавят и щипка вдъхновение от продукти на ИКЕА от 1980-те години. Резултатът е колекция със суров, автентичен вид, който е подходящ за всяка обстановка.

VÄSSAD носи оригинално индустриално усещане, тъй като голяма част от дизайна и разработката й се случват директно на производствената площадка във фабриката.
„Имахме няколко набързо скицирани концепции, някои съвсем първоначални идеи. Но основната ни цел бе да работим на място във фабриката. Това е най-интересната част за дизайнера. Не е лесно да се открият производители, които боравят еднакво добре с пластмаса, дърво и метал.“ – коментира дизайнерското дуо за работата си с Бонана Петрич и Дриймс къмпани.

VÄSSAD е първият проект на ИКЕА в България, придобил мащаба на производство за световния пазар на бранда, и ще се предлага в магазините на компанията в цял свят.