fbpx Рекорд по ИТ договори в държавната администрация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Рекорд по ИТ договори в държавната администрация

Държавната администрация е подписала 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност €86.2 милиона ($95.6милиона) през миналата годината. 74 правителствени и държавни ведомства в България са успели да постигнат този исторически рекорд за целия период на съществуване на ЗОП. Данните са от проучване на българската агенция CBN.

По отношение на обема на вложените средства в ИТ по ЗОП за 2015, Топ3 сред 74-те възложители са Министерския Съвет на РБ, Министерството на финансите и Държавен фодн “Земеделие”.

Най-много сключени договори за ИТ по ЗОП са сключили Национален Осигурителен Институт (НОИ), Национална и Районни здравноосигурителни каси (НЗОК, РЗОК) и Национална Агенция за Приходите (НАП).

70 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер  пък са подписали 16 университета през 2015 г. на обща стойност €2.93 милиона ($4.33 милиона). Най-активни през годината се оказаха Университет за Национално и Световно Стопанство (УНСС) - София, Аграрен университет - Пловдив, Софийски университет "Св. Климент Охридски".

21 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер са подписали 12 болнични заведения. Най-големи възложители са СБАЛ по Онкология (СБАЛО) ЕАД - София, Пета МБАЛ - СофияЕАД и Болница Лозенец-София.

Общинските и областна администрации пък са подписали общо 71 договора по ЗОП за ИТ на обща стойност €3.13 млн. ($3.46 млн.) - далеч от историческия рекорд през 2014 г.