fbpx Имаме потенциал за развитие на електрическа мобилност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Имаме потенциал за развитие на електрическа мобилност

Насърчаването производството на електромобили се вписва изцяло в новия модел за икономическо развитие на страната ни. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова при откриването на Дните на българската индустрия, които се провеждат в рамките на националното изложение „Транспорт и логистика“. Акцентът на форума през тази година е поставен върху екологичния транспорт и електромобилите.

Новата икономическа визитка на страната залага на сектори с висок интензитет на иновациите, които ще осигурят дългосрочен и устойчив растеж на икономиката с грижа към околната среда, и по-висок жизнен стандарт на хората.
Шансовете на България да се впише успешно в бъдещото електромобилно производство са добри, защото имаме традиции и подготвени кадри за производството на компоненти и детайли за автомобилната индустрия. Икономическата стабилност, ниските данъци и подобряващата се бизнес среда също благоприятстват тази перспектива. По нейните думи електрическата мобилност може да бъде една от ключовите технологии за осигуряване на заетост и устойчив растеж през следващите години.

По предложение на министър Трайков България стана една от деветте държави-членки на ЕС, които със съвместна декларация поставиха електромобилите в центъра на процеса за развитие на устойчива мобилност, интегрирайки индустриалното развитие и устойчивостта. България вече получи висока оценка за ясната си и решителна позиция по този въпрос в лицето на вицепрезидента на Европейската комисия Антонио Таяни, който бе специален гост на международната конференция в София “Електромобилите – предизвикателства на новата мобилност”, организирана от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.
Успешното развитие на това производство е в пряка зависимост от приемането на адекватни мерки, които да стимулират потреблението на екологични превозни средства. Вече е разработен проект на Национален план за действие за насърчаване навлизането и развитието на устойчив автомобилен транспорт, включително на електрическата мобилност в България за периода 2012-2014 г. Предстои неговото окончателно съгласуване и приемането му от Министерския съвет.