fbpx Изложба за деня на жената | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изложба за деня на жената

Изложба за деня на жената

На 8 март в ИНСТИТУТЪТ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО – СОФИЯ се открива изложбата Международен женски ден. Тя е първото публично представяне на художествената колекция на Слава Наковска и Недко Солаков. Тази й част, включваща работи на 33 художнички от България и 20 други страни е една специална селекция за 8-и март, Международния ден на работещата жена, който се отбелязва повече от 100 години по целия свят.

Експонатите, живописните платна, рисунките, скулптурите, фотографиите, видеофилмите, авторските книги и вестници, обектите демонстрират разнообразието от художествени практики през последните десетилетия. Най-старата работа в тази изложба е създадена през рождената година на колекционера, а най-новата – през миналата година. Част от авторите са глобални знаменитости, някои са национални класици, на други – мащабното признание им предстои. Оказват се в общо пространство благодарение интереса/любовта/възхищението на колекционерите с техните индивидуален вкус, отворени хоризонти на възприятие и великолепна ориентация в художествения живот. Изборът и връзките са коментирани от Недко Солаков непосредствено до произведенията в залата.

Изложбата предлага нещо като микро-модел на световната арт сцена, в която индивидуалните езици и похвати, формалните, аналитичните, ироничните, критичните дискурси, колкото и да са независими, се обвързват в общ контекст, от който се формира историята на изкуството.

Това е само малка част на много по-обширна интернационална колекция, в която присъстват и такива имена като Лучо Фонтана, Сол Луит, Иля Кабаков, Даниел Бюрен, Лорънс Уинър, Раймон Петибон, Томас Хиршхорн, Мартин Крийд и множество други, с които се надяваме да се запознаем при бъдещите представяния на постоянно растящата сбирка на Слава Наковска и Недко Солаков.

 

Facebook коментари