fbpx Износ на азиатския пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Износ на азиатския пазар

Износ на азиатския пазар

 

Колкото и да изглежда странно, възможността да реализирате вашата продукция на китайският пазар, сега е повече от възможна. Затова, не се бавете, защото в момента има доста фактори, които благоприятстват навлизането на български или други чуждестранни стоки.

Първо в Китай вече има добре обособена средна класа, която може да си позволи да купува и по-скъпи стоки (каквито се водят непроизведените в страната). В тази насока, в момента курсът на основните световни валути, най-вече еврото, е нисък спрямо китайския юан, което прави ценово вносните продукти по-достъпни.

Второ, колкото и много да са местните производители, все още има сфери, в които е прието, че качеството на местната продукция отстъпва на това на чуждите стоки, като основен пример са храни, млека, месо и зеленчуци.

И трето, българските стоки са представени доста слабо на пазара, така че появата на нещо, произведено в България, може да предизвика най-малкото интерес от страна на местни дистрибутори и крайни купувачи. Факт също е, че много европейски фирми, които от години са на пазара и имат представителства или офиси в Китай, в момента отчитат намалени печалби главно поради нарастване на цената на живота и съответните разходи по поддържане на пазарни позиции. Такива фирми досега са гонели доста големи печалби и при свиването на продажбите настъпва разочарование. Те започват да отделят по-малко средства за присъствие и стават по-малко конкурентни.

Така че за български производители, които могат да намерят верния баланс между инвестиции и печалби, се отваря доста добра възможност да запълнят вакуума, оставен от по-големи европейски компании.

Facebook коментари