Как да оптимизираме сметката си за телефон?

Как да оптимизираме сметката си за телефон?

Всяка фирма месечно плаща не малка сума било то на БТК, било то на някой от мобилните оператори. Изследванията показват, че тези разходи надхвърлят 10% от общата издръжка за малките и средните фирми с постоянна тенденция на нарастване. Причините за това са масовото навлизане на мобилните комуникации в ежедневието (над 4 милиона мобилни
потребители вече), постоянното нарастване на тарифите за стационарни телефони (с тенденция с приватизацията на БТК темпа на поскъпване да нарасне), все по-широкото използване на интернет, потребността от все повече и повече комуникации в ежедневието и т.н.


Внимателният анализ на структурата на разходите за комуникация показва, че в редица случаи те могат да бъдат драстично намалени - доста често и до 50%, което е не малък дял от общите разходи на фирмата. Как да постигнем това? Ще се опитаме да ви предложим няколко общовалидни съвета, които можете да приложите в зависимост от спецификата на бизнеса ви.

При наличието на няколко и алтернативни оператори, винаги използвайте този, който предлага най-ниска тарифа. Например - на мобилни телефони се обаждайте само от мобилен, на стационарни телефони само от стационарен. Тарифите за връзка между различните оператори винаги са по-високи, отколкото разговорите с абонати от същата мрежа.
При наличие на съвременна телефонна централа, стационарни GSM устройства (GSM Gateway) можете да свалите разходите за разговори с мобилни телефони от офиса до 3 пъти. GSM Gateway устройствата в определени конфигурации могат да позволят драстично намаление на разходите за връзка между мрежите на различни оператори, което естествено е много повече във ваш интерес, отколкото в интерес на операторите на телекомуникационни услуги.

Използвайте VoIP оператори за връзка с абонати в страната или в чужбина.
Качеството на тези услуги е доста добро и можете да постигнете съществена икономия (например разговори със страната на растояние над 100 км е 18 ст. за минута преди ДДС по тарифата на БТК и около 9-12 ст. по тарифите на VoIP операторите като Орбител, Некском и много други). Същото е валидно и за разговори с чужбина (над 50% икономия за доста направления - Европа около 18-25 ст./мин.). БТК също предлага VoIP разговори с чужбина на много по-ниски цени.

Използвайте оптималната тарифа, която предлагат мобилните оператори и всички облекчения от допълнителни услуги като затворена група потребители, преференции, например безплатни минути за разговор, преференции за големи клиенти, които се предлагат от мобилните оператори (например Глобул при притежаване на 21 SIM карти или повече от едно юридическо лице или Мобилтел, както и БТК при определен размер на месечната сметка). Може да се окаже, че с добавянето на няколко SIM карти (на хора, с които говорите много) към договора ви с мобилния оператор, намалявате съществено разходите си за комуникация.
В момента например Мобилтел променя тарифите за юридически лица (по подобие на промените преди няколко месеца за физически лица). Броят на тарифите се намалява - остават само 2, вместо 4, стойността на минута разговор пада с поне 25%. Новите тарифи се наричат "Корпоративен план 15" и "Корпоративен план 30". Анализът им показва, че "Корпоративен план 30" е по-изгоден за абонати, които провеждат над 150 минути месечни разговори извън услугата "затворена група потребители", която ползват, независимо дали това са разговори към абонати на Мобилтел, Глобул, БТК. При разговори в ненатоварената часова зона този праг може да се увеличи към 180 минути в зависимост от съотношението.
Тенденцията е телекомуникационните оператори да разчитат повече на твърдите приходи от абонамент (или предплатени минути), отколкото от продължителността на разговорите. Затова ще виждаме все повече и повече промоции като безплатни минути за разговори, но същевременно принципът на тарифиране ще се променя (какво става например с неизползваните предплатени минути за месеца при различните GSM оператори?).

Забравете за всякакъв dial-up интернет, ако имате възможност да ползвате кабелен или безжичен достъп до интернет.
ADSL услугата за достъп до интернет на БТК например е много добро решение за малки фирми. GPRS достъпът до интернет през мобилните оператори е много удобен за определена категория потребители, но все още е доста скъпо удоволствие. o

Безплатни консултации за оптимизация на комуникационните ви разходи можете да получите от "ИГЪЛ Софтуер" ООД
тел.: 02/ 9651000, 088 9651000 (както ви е по-евтино да се обадите).

Facebook коментари